Ce este acidoza metabolică și cum o putem trata

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 19 Iulie 2018 09:26
Categorie: CSID

„Consum preponderent proteine, ca să slăbesc rapid.” Nu e o idee tocmai bună, pentru pierderea ponderală, poate duce la aşa numita acidoză metabolică - un dezastru.

Diata cetonică poate duce până la colaps. În plus, are expresie directă pe suprafaţa pielii, poate să conducă şi la acnee severă, chiar dacă aţi depăşit perioada adolescenţei.

Creierul se hrăneşte doar cu glucoză, adică cu zahărul din sânge. Acesta e obţinut în mod fiziologic normal prin aport de fructe, legume, cereale, miere, din care trebuie să mâncaţi, puţin, zilnic, chiar dacă vă doriţi pierdere ponderală.

Odată ce în farfuriile dumneavoastră se vor găsi preponderent proteine din carne, ouă, shake-uri proteice,  organismul trece la planul B ca să asigure hrana creierului. Planul B înseamnă că veţi încerca să produceţi energie arzând grăsime. Din acest proces rezultă aşa numiţii corpi cetonici. În mod normal, în organismul uman există cantităţi infime din aceste substanţe.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Aceşti corpi cetonici se acumulează în exces în corpul nostru, se elimină în urină, unde pot fi dozaţi, se elimină prin respiraţie şi apare aceste respiraţie cu miros de oţet sau de mere verzi.”

Odată acumulaţi în cantităţi mari, se declanşează aşa-numita acidoză metabolică, care este o intoxicaţie gravă în tot organismul. Ulterior, apare colapsul.  Dacă faceţi diete hiperproteice, verificaţi în sânge corpii cetonci şi valorile acidului uric și cereţi sfat medical.

Dieta hiperproteică are expresie directă pe suprafaţa pielii: acneea, indiferent de vârstă.

Dr. Luminiţa Marinescu, medic primar dermatolog: „Declanşează din partea organismului un răspuns exagerat de apărare cu favorizarea acelor condiţii, hormonal care să ducă la creşterea activităţii glandei sebacee.”

De fapt,  vorbim despre o condiţie în care intră în ecuaţie glandele sebacee, flora microbiană şi răspunsul exagerat al întregului organism. Acneea nu se tratează după ureche, ci la medic. Iar acestuia trebuie să-i spuneţi inclusiv ce mâncaţi.  

Cicatricile pot să rămâne toată viaţa. Boala e controlată de dermatolog şi medicul face indicaţia pentru eventuale tratamente cosmetice. Nu vă duceţi direct la cosmetic!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Mitul că ciocolată îngraşa sau că este nesănătoasă, contrazis de nutriţionişti
Mitul că ciocolată îngraşa sau că este nesănătoasă, contrazis de nutriţionişti
plans
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos
"Telemeaua de Sibiu", produsă în sudul ţării sau chiar peste graniţă. Ce punem în realitate pe masă
Fostul fotbalist Ionel Dănciulescu, despre un stil de viaţă sănătos şi preferinţele culinare
Motivul pentru care statul îndelung pe scaun, la calculator, ne afectează echilibrul
Motivul pentru care fumătorii ajung în sala de operație, înainte de 40 de ani
Pastile
Ce riscați dacă luați antibiotice când aveți gripă. Avertismentul medicilor