Pericolul care ne paște dacă nu ne vaccinăm antitetanos în urma unei mici zgârieturi

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 26 Iulie 2018 09:22
Categorie: CSID

Ați fost la pescuit sau v-ați înțepat într-un cârlig sau în solzii unui pește? Deși pare greu de crezut, o astfel de situație implică o vaccinare antitetanos.

Percepția generală este că rugina determină tetanosul. Nu tocmai. Orice obiect din natură care vă străpunge pielea poate transmite spori de tetanos. Acești spori se activează în lipsa oxigenului, așa cum se întâmplă într-un țesut lezat.

Vaccinările obligatorii în prima parte a vieții includ și dozele de vaccin antitetanos. Imunizarea durează cel mult până ce copilul face 10 ani, dacă e făcută.

Din păcate, numărul părinților care refuză vaccinarea la copiii care se nasc în maternitate este din ce în ce mai mare și ăsta este un lucru grav. De când fac meseria asta, n-am văzut nicio reacția post-vaccinală majoră. Absolut niciuna. Dar copii sau oameni care s-au îmbolnăvit mai târziu de boli care putea fi prevenite de vaccin sunt grămadă”, transmite Adrian Crăciun, medic primar neonatolog.

Dacă micuțul nu este vaccinat, orice rănire poate fi poarta de intrare pentru germenele numit clostridium tetani, care trăiește peste tot în natură. Germenele poate intra în organismul uman după o zgărietură de pisică sau mușcătura, chiar prietenoasă, a unui câine. Ori o singură zgârietură într-o așchie. De asemenea, la pescuit, dacă vă înțepați în solzi ori în cârlige. În aceste situații, în decurs de 48 de ore, are nevoie de vaccinare. Cele mai periculoase sunt plăgile înțepate.

Mai ales plăgile înțepate, cum ar fi călcăm într-un cui. Acolo se produce o condiție de lipsă de oxigen”, explică Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase.

Sporii acestui microb se dezvoltă doar în lipsa oxigenului, adică în interiorul unei răni care încearcă să se vindece.

N-am curățat bine, n-am putut pătrunde în profunzime, acest microb, din spori, începe să se dezvolte, produce o toxină tetanigenă, care determină niște contracturi, uneori generalizate, care pot duce la decesul persoanelor”, transmite Adriana Moțoc, medic primar boli infecțioase.

Condiția este amenințătoare de viață, pentru că blochează sistemul respirator în lipsa unui tratament rapid. Situația poate fi evitată prin vaccinare în primele ore de la producerea plăgii. Vaccinul antitetanos este înscris în schema națională de imunizări din copilărie. Dacă ați respectat-o, copilul are anticorpi antitetanos timp de cinci ani de la ultima vaccinare.

Așadar, un copil de peste 8, 9 ani, chiar vaccinat în copilărie, necesită, din nou, vaccin. În cazul adulților, vaccinul va asigura protecția doar 5 ani. De vaccinul antitetanos aveți nevoie chiar dacă v-a mușcat propriul animal imunizat conform schemei recomandate de medicul veterinar.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși
Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși
CSID
Amețelile, provocate de problemele apărute la urechea internă
Consumul de lapte după o boală digestivă poate cauza intoleranța la lactoză
Șnițelele și cașcavalul pane, adevărate „bombe” pentru organism
Cărbunele activ, indispensabil în farmacia de acasă. Poate salva vieți
Ce găteşte Nadia de Crăciun, în SUA. Reacţia lui Bart când vede salata de vinete
Cum şi ce să bei de sărbători ca să nu te doară capul. Regulile anti-mahumreală
carne
Aditivul extrem de comun în alimente care distruge lent creierul