Exercitiile facute acasa nu au acelasi efect. Mergeti la recuperare in cazul in care copiii sufera operatii sau traumatisme
Nu ratati orele de recuperare daca micutul a trecut printr-o interventie chirurgicala sau un traumatism. Si problemele de coordonare se rezolva tot la specialist. Exercitiile facute acasa nu au aceeasi eficienta.
Copilul are nevoie de recuperare fizica? Nu incercati excercitiile acasa, pentru ca ii puteti face mai mult rau decat bine, spun specialistii. In plus, colectivitatea aduce beneficii maxime in cazul programelor destinate micutilor.
Daca un copil a trecut printr-o operatie sau a suferit un traumatism, are nevoie de recuperare activa. Problemele de coordonare ortopedice si neurologice au drept solutie miscarea. Este vorba despre o forma de miscare gandita special pentru nevoile copilului. Iar cele mai eficiente exercitii sunt cele facute sub supravegherea specialistilor.
Iulian Nicolae, terapeut miscare: "Fac recuperare pana la un moment dat si parintele considera ca ce poate sa faca aici, face si acasa. Acasa n-o sa le faca. Nimeni nu are cum sa faca un control asupra exercitiilor, daca face bine sau gresit, nici parintele nu are capacitatea de a distinge".
Iar problemele fizice nu dispar, ba chiar se pot agrava. Iulian Nicolae, terapeut miscare: "Problema ramane si o sa ajunga tot la medic, dar va fi accentuata mult".
Raluca Chisu, psiholog: "Lucrul acesta poate dauna foarte mult in terapie si in programul de recupare al copilului. Asta este un alt aspect. Al doilea aspect este programul de socializare. Copilul are nevoie sa iasa in societate, chiar daca el sufera".
Socializarea cu alti copii cu aceeasi problema creste sansele de recuperare. Evolutia copiilor intrati in programe de recuperare este monitorizata de catre medic. Simultan, cei mici pot avea la dispozitie si ajutorul unui psiholog.
Cristina Badea, psiholog: "Regulile le faci tu ca terapeut, nu le face el in mediul familial. Copilul trebuie sa accepte anumite reguli ca sa realizeze niste sarcini".
In felul acesta, recuperarea fizica sau neurologica are rezultatele asteptate in cel mai scurt timp. Dar povestiti-le celor mici, inainte de a venit la orele de terapie, la ce sa se astepte.
Cristina Badea, psiholog: "Copilul nu stie ce se va intampla dincolo de usa. Trebuie sa ii explici de acasa in termenii cei mai usor de inteles ca acolo acolo va merge sa se joace".
Explicati-le copiilor unde merg si cand ii duceti la o vizita medicala. Aceasta deoarece frica de necunoscut poate sa compromita reusita terapiei si comunicarii.