Pancreasul este agresat de porțiile de mâncare prea mari. Riscurile la care ne expunem
Pancreasul înseamnă, de fapt, două organe. Ambele sunt agresate de prea mult în farfurie.
Un prim pas că ne îndreptăm în direcţia potrivită este înlocuirea lui "Ce să mănânc?" cu "Cât să mănânc încât porţia să nu fie agresivă cu propriul meu organism?”.
Sigur, ideal este să purtaţi această discuţie cu un medic specialist. Însă la bază stau mecanismele fiziologice umane. Mai precis, funcţionalitatea pancreasului, agresat în clipa în care devine suprasolicitat de cantităţile uriaşe de hrană.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Pancreasul înseamnă, de fapt, două organe. O parte secretă sucul pancreatic, aşadar aparţine aparatului digestiv.
O altă parte aparţine sistemului endocrin. Aceasta secretă, în principal, hormonul denumit insulină. Pentru aceste două organe prea multă mâncare, fie că e de post, fie că nu, înseamnă agresiune.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”În timpul zilei, mâncăm foarte puţin, sărim peste mese, iar seara, când ajungem acasă, e momentul deconectării. Ceva cald şi bun şi avem tendinţa să supracompensăm ce n-am mâncat în timpul zilei. Aşa apare îngrăşarea, aşa apare suferinţa celor două organe care compun pancreasul.”
Vă plac porţiile mari şi această seară după o zi prea lungă?
O farfurie mare, 30 pe 30 de centimetri, nu e prea mare, dacă va conţine 500 de grame de frunze şi abia deasupra fâşii de carne, de pește sau bucăţele de brânză sau de ou. Celuloza din frunze pe care o ştim şi sub denumirea de fibre, nu e digerata de oameni. Nu hrăneşte. Se elimină ca atare. Însă în tubul digesiv se umflă cu apă şi, prin presiune fizică, dă senzaţia de saţietate şi de mult și satisface inclusiv propriul creier.
Al doilea truc după o masă bună, plus o prăjitură vinovată? O oră de mers pe jos.
Fără aceste mici trucuri o farfurie mare înseamnă întotdeauna prea mult. Suferă în primul rând pancreasul. Şi suferinţa se traduce în valoare glicemiei care anunţă diabetul.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!