Pana si medicii se tem de tumorile ovariene. Analizele recomandate de specialisti pentru controlul anual obisnuit
In structura ovarerelor gasim TOATE structurile embrionare. Acesta e si motivul pentru care medicii identifica, la acest nivel, toate tipurile de tumori descrise in cartile de oncologie. De aceea, la controlul genital anual este obligatorie o ecografie.
Nu stim cauzele pentru care apar. Stim insa, sigur, ca si medicii se tem de tumorile ovariene.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Persona care are o tumora ovariana nu are simtptome sau semne, ea nu sangereaza si nu are dureri, de aceea in 90% din cazuri noi de descoperim tumorile ovariene doar cand paciente vine la un control obisnuit."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La nivel mondial nu exita metode de screening pentru aceasta boala, asa cum este testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Din acest motiv, vizita la ginecolog o data pe an, fara vreun simptom anume, trebuie sa intre in rutina oricarei persoane de sex feminin. Iar asta indiferent de varsta.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "In general femeile cred ca daca nu mai au menstruatie nu mai pot aparea boli in sfera genitala, este bine sa stie ca mersul la doctor trebuie sa ramana un obicei, o data pe an."
Diagnosticul cert e dat doar de examenul anatomo-patologic. Daca tumora e benigna, deci nepericuloasa, situatia se rezolva simplu.
Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica: "Un chist ovarian de dimensiuni mici poate fi rezolvat printr-o punctie ovarian simpla si punctia reprezinta si diagnostic si tratament deci nu este nevoie de o interventie chirurgicala."
Medicii atrag atentia ca, in cazul in care aveti deja diagnosticul de endometrioza tratamentul este obligatoriu nu doar pentru ca aceasta boala provoaca infertilitate.
Mioara Ionescu, medic primar anatomie patologica: "Exista studii care arata ca endometrioza nu este atat de inocenta pe cat pare pentru ca in afara de infertilitate se poate corela cu 2 cancere ovariene agresive in evoutie, deci netratata."
Ecografia de pelvis e recomandata din prima parte a vietii.