Optati pentru cereale la micul dejun, ca sa incepeti ziua plini de energie. Cum trebuie consumate
Vreti sa aveti o dieta echilibrata, importanta pentru sanatate? Nu ratati alimentele care contin glucide si va ofera energie inca de la primele ore ale diminetii.
Micul dejun bogat in cereale integrale va furnizeaza substante nutritive importante. Prin calitatile nutritive pe care le ofera, aceste se constituie intr-un mic dejun hranitor. De asemenea, ofera copiilor un start bun pentru intreaga zi.
Nu ratati micul dejun la primele ore ale diminetii! Este un pas important, pe care il faceti spre un stil de viata sanatos. Ideal este sa mancati dupa ce v-ati hidratat cu un pahar cu apa.
"In momentul in care ne trezim dimineata, depozitele noastre de energie sunt epuizate, asa ca avem nevoie sa ne incarcam organismul cu energie si organimul nostru functioneaza pe baza de glucoza, deci ea este principalul combustibil al celulelor", explica medicul Mihaela Bilic.
Astfel, glucidele reprezinta combustibilul ideal la primele ore ale diminetii.
"Din cauza aceasta, dimineata e indicat sa mancam glucide, adica tot ce inseamna fainoase, cereale, legume, fructe. Atentie mare insa! Glucidele care se absorb rapid, adica zahar, sucul de fructe ne vor da energie, dar doar pe moment, si apoi repede, pe la ora 11, vom ramane cu rezervorul gol".
Asadar, exista glucide cu absorbtie rapida, cum ar fi zaharul, dar si cele cu absorbtie lenta. Din a doua categorie fac parte cerealele integrale, fructele consumate cu tot cu coaja si legumele dulci.
"Coaja contine tot ce e mai valoros in bobul de cereala – vitamine, minerale, fibre si, in felul acesta, ne putem hrani foarte bine in timpul diminetii", declara dr. Andreea Dragomirescu.
O alimentatie bogata in fibre favorizeaza digestia corecta. De aceea, este important sa va asigurati necesarul zilnic de 30-40 de grame de fibre, din legume, fructe si cereale integrale.
Foarte buna este combinatia de cereale cu fructe uscate sau chiar combinatia cu fructe.
Cerealele pot fi consumate si impreuna cu fructe oleaginoase, adica nuci, migdale, alune de padure, caju. De asemenea, sunt bune alaturi de lactate naturale si miere.