Ocolirea analizelor obligatorii inainte de casatorie, o greseala enorma pe care o fac multi romani. Ce risca
Casatoria e o bucurie, dar si un stres. Atatea formalitati. Asa se face ca multi trateaza cu indiferenta analizele medicale, obligatorii la dosar.
Nu sunt de luat in deradere, spun medicii. Mai ales ca vin cu informatii vitale despre genele pe care le puteti transmite urmasilor.
Daniel Coriu, medic primar hematolog: "Este in cultura poporul raman, nu fac analiza asta ma descurc eu. Sa nu se intample lucrul asta!"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se numeste certificat medical prenuptial, iar analizele au rol de screening. Se fac la sange la propriu si depisteaza virusul HIV si sifilisul. HIV se ia prin contact intim neprotejat si prin sange. Exista medicatie pentru controlul bolii, nu si tratament curativ.
Sifilisul se transmite, de asemenea, prin contact intim. Dar micro-organismul rezista bine pe medii umede si poate fi dat mai departe prin vesela ori periuta de dinti.
In cazul sifilisului, odata depistat la unul dintre partenerii, ambii trebuie sa urmeze tratament.
Dorian Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Ca sa subliniez, daca nu isi trateaza partenerii ciclul se reia, reia boala."
Tratat corect, sifilisul este perfect curabil. Alaturi de testele infectioase, vi se cere o radiografie pulmonara, ce poate evidentia leziune. Se cauta, in special, cele cauzate de tuberculoza. Boala se transmite prin aer.
Ana Maria Trailescu, medic primar pneulolog: "Tuberculoza nu e gripa, deci la gripa ma duc in autobuz stanut si am dat gripa respectiva la 7 oameni, la tuberculoza iti trebuie contact prelungit cu persoana care expira bacilii respectivi."
Aici se incheie sirul analizelor premaritale uzuale pe care le cere medicul de familie. Daca tot vi se ia sange, e bine sa cereti si o hemoleucograma. Poate fi un prim pas in identificarea unei afectiuni numite talasemie minora. Nu e grava, ci doar o forma de anemie.
Daniel Coriu, medic primar hematolog: "Hemograma poate sa indice doar o scadere a volumului eritrocitar mediu, VEM il numim nou, chiar daca hemoglobina e normala si aici e capcana in care intra cei mai multi medici. Daca ambii parteneri din cuplu au aceasta modificare exista probabilitatea foarte mare, peste 50%, ca la copil sa fie o talasemie majora, care e o drama. Talasemia majora homozigota inseamna ca pacientul nu mai are sange, va fi nevoie de transfuzii din prima copilarie!"
Talasemia minora se verifica si confirma cu ajutorul altor doua analize. Electroforeza hemoglobinei si un test genetic. Suferinzii trebuie apoi luati in evidenta de un specialist hematolog.