Ce sunt, de fapt, nodulii care pot apărea în plămâni. În 80% din cazuri nu sunt canceroși
80% dintre nodulii, care pot apărea în plămân nu înseamnă cancer. Este, totuși, nevoie de un examen anatomo-patologic, de o biopsie.
O formaţiune nodulară apărută în cele două organe vitale are nevoie de examen anatomo-patologic, adică de biopsie.
dr. Felix Dobrițoiu, medic specialist chirurgie toracică: „Unele leziuni pot fi evaluate radiologic printr-o simplă puncţie ghidată ecografic sau tomografic, iar la altele e nevoie de o biopsie excizională.”
În prezent, sunt utilizate tehnicile minim invazive. Presupun însă anestezie generală șii aşa numita intubaţie selectivă.
dr. Felix Dobrițoiu: „O intubaţie care ne ajută să dezumflam plămânul pe care lucrăm, să nu fie funcţional în momentul acela, apoi să-l umflăm după operație.”
Biopsia prespune incizie de 1 cm.
20% dintre nodulii pulmonari descoperiţi întâmplător sunt maligni. Şi nu în faze incipiente. Aceasta deoarece nu produc simptome!
În România, explorarea imagistică a plămânilor în scopul prevenţiei, practic, nu există. Plămânii pot fi cel mai uşor şi mai sigur vizualizaţi prin aşa-numitul CT de torace cu doză mică.
După 40 de ani, recomandarea este să faceţi această investigaţie. În privinţa cancerului de plămân, exista o situaţie căreia oncologii nu îi găsesc o explicaţie. Se numeşte adenocarcinom pulmonar. Apare în special în cazul femeilor.
dr. Andrei Ungureanu, medic primar oncologie medicală: „Adenocarcinomul apare de multe ori la femei nefumătoare şi avem multe de genul ăsta tinere. E mai dificil pentru o femeie de 45 de ani care nu a fumat niciodată, nu se gândeşte dacă începe să tuşească, că are a boală neapărat.”
Din cauza limitării testelor imagistice, boala se descoperă frecvent în stadiile 3 ori 4.