Oamenii de stiinta sustin ca week-end-ul ar trebui sa dureze TREI zile. Ce risca angajatii care muncesc prea mult

barbat care doarme cu capul pe laptop

S-a dovedit stiintific: weekend-ul clasic, care dureaza numai doua zile este prea scurt.

Cine simte ca zilele libere de la sfarsitul saptamanii sunt prea putine si nu vine luni la serviciu cu bateriile complet incarcate percepe in mod intuitiv un fapt demonstrat de oameni de stiinta, afirma NY Mag, citat de Agerpres. Cercetatorii au demonstrat ca o saptamana de lucru mai scurta ar trebui sa fie regula.

De cand starea buna a salariatilor constituie o preocupare pentru opinia publica, se incearca cuantificarea cat mai precisa a efectului saptamanilor de lucru asupra sanatatii fizice si mentale. Rezultatul: s-a stabilit saptamana de lucru de cinci zile nu este benefica nici pentru angajatori, nici pentru angajati. Ca urmare, 43% dintre firmele americane le propun program de lucru redus angajatilor. Sunt vizati indeosebi cei care stau aproape fara intrerupere cu mainile pe tastatura si cu ochii pe monitor.

Prima victima a multelor ore de lucru este inima. Luna trecuta, revista The Lancet a publicat o ampla meta-analiza care prezenta legatura dintre bolile cardiace si munca in exces la 600.000 de persoane (barbati si femei) din America, Europa si Australia. Rezultatul a fost ca cei care munceau cele mai multe ore (55 de ore pe saptamana si mai mult) prezentau un risc cu 33% mai mare sa sufere un AVC decat cei care lucrau sub 40 de ore saptamanal. Salariatii cu cel mai incarcat program riscau si cu 13% sa sufere de o boala cardiaca.

O alta constatare a fost ca riscurile unei boli de inima sunt mai mari in randul persoanelor cu venituri mai mici. La inceputul acestui an s-a demonstrat ca diabetul de tip 2 afecteaza cu 30% mai mult muncitorii si lucratorii manuali care au un program lung de lucru decat pe cei care efectueaza aceeasi munca, dar lucreaza mai putin de 40 de ore pe saptamana.

Citește și
jocuri pe calculator
Un barbat a murit dupa ce s-a jucat pe calculator trei zile incontinuu, la un internet cafe: "Am crezut ca adormise"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Un alt punct important este somnul. Pe scurt, cine munceste mai putin doarme mai mult. In plus, persoanele care lucreaza pana in 40 de ore saptamanal adorm mai repede decat cele care depasesc 55 de ore de lucru pe saptamana, lucru dovedit de un studiu efectuat in 2009 pe 10.000 de salariati. Pe langa faptul ca adorm mai repede si dorm mai mult, se trezesc mai usor si cu mintea mai limpede. Explicatia este simpla, potrivit cercetatorilor: un program de lucru prea lung lasa prea putin timp pentru destindere. "Relaxarea este recunoscuta ca un un lucru esential in prevenirea insomniei. Orele de lucru mai numeroase necesita o recuperare mai indelungata dupa munca", explica ei.

Un alt lucru stabilit stiintific este ca, datorita weekend-urilor de trei zile (sau de doua zile cu inca o zi in cursul saptamanii), salariatii rezolva sarcinile de serviciu mai eficient. Cei care petrec prea mult timp la serviciu sunt epuizati, dorm pe jumatate cat ceilalti si ajung sa fie adevarate bombe cu efect intarziat. Lipsiti de energie, oamenilor le este mai greu sa interpreteze emotiile anturajului lor, asa incat nu mai stiu sa discearna daca un coleg este "multumit" sau "suparat", cu toate necazurile care decurg din aceste confuzii. Oboseala poate provoca si mai multe certuri cu apropiatii, situatii neplacute atat in familie, cat si in mediul profesional.

Ultimul argument - care a convins pana si angajatorii - este ca oamenii sunt mai eficienti la serviciu daca lucreaza mai putin. Este paradoxul unei saptamani mai scurte sau al unui weekend mai lung. Nici in acest caz descoperirea nu este noua, arata Sarah Green Carmichael intr-un articol aparut in Harvard Business Review. "In secolul al XIX-lea, cand sindicatele au cerut ca salariatii sa nu lucreze mai mult de zece ore pe zi (si apoi opt), conducerile uzinelor au fost surprinse sa constate ca productia a crescut si ca numarul accidentelor de munca a scazut", spune ea.

Acest studiu a fost refacut in 2009 de cercetatori de la Harvard Business School, care l-au aplicat secolului al XXI-lea. Exemplul unei intreprinderi din Boston este semnificativ in acest sens. Conducerea i-a obligat pe unii din consultantii sai sa isi ia o adevarata zi de concediu - fara contact cu serviciul, e-mail, etc. - la mijlocul saptamanii. Dupa cinci luni cu acest program, clientii firmei au observat imbunatatirea serviciilor oferite de echipele participante la experiment fata de ale celor care continuau sa lucreze intreaga saptamana in ritm intens.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Epidemie de oboseala. Care este motivul pentru care tot mai multi oameni ajung la medic
Epidemie de oboseala. Care este motivul pentru care tot mai multi oameni ajung la medic

Daca te simti lipsit de energie, fara vlaga si nu te poti concentra, solutia s-ar putea sa fie mult mai simpla decat ai crede. Iata ce sa faci inainte sa dai o fuga la medicul de familie.

Un barbat a murit dupa ce s-a jucat pe calculator trei zile incontinuu, la un internet cafe:
Un barbat a murit dupa ce s-a jucat pe calculator trei zile incontinuu, la un internet cafe: "Am crezut ca adormise"

Un barbat a murit dupa ce s-a jucat pe calculator trei zile non-stop, la un internet cafe din orasul Kaohsiung, Taiwan.

Peste 40.000 de romani, afectati de sindromul de oboseala cronica. Femeile, de patru ori mai predispuse
Peste 40.000 de romani, afectati de sindromul de oboseala cronica. Femeile, de patru ori mai predispuse

Peste 40.000 de romani sunt afectati de sindromul de oboseala cronica, afectiune caracterizata prin oboseala intensa ce persista mai mult de sase luni.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.