Cum trebuie invatati bebelusii sa mearga. De ce incaltaminte au nevoie si care sunt regulile de mobilitate
Fiecare bebelus invata sa mearga in propriul ritm. Nu il fortati pentru ca nu va face progrese mai rapide. Iar daca sunteti insistenti si doriti rezultate in timp record, pot aparea consecinte nefaste pentru toata viata.
Nu puneti bebelusul intre perne inainte de a fi pregatit sa stea in sezut. Si nu il fortati sa mearga inainte de termen pentru ca nu faceti decit sa ii fortati coloana. Aflam impreuna regulile de mobilitate care trebuie respectate in primul an de viata. Daca nu tineti cont de ele, consecintele pot fi grave.
Intre varstele de 5 si 7 luni bebelusii sunt capabili sa stea singuri in sezut. Fiecare copil are propriul ritm in care isi va tonifia muschii. Acest ritm trebuie respectat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: “In momentul in care musculatura paravertebrala (de o parte si de alta a coloanei) se intareste, copilul poate sa stea singur in sezut.”
Daca nu o face inca, nu insistati.
Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: “Nu trebuie fortat sa stea inainte intre perne, in pozitie de 90 de grade trunchi – bazin, intrucat musculatura nu se contracta ca sa tina vertebrele si atunci se produce tasarea vertebrelelor.”
Nu il fortati sa stea nici in premegator. Nu are nevoie de aceasta jucarie.
Mihai Jianu, medic primar ortopedie pediatrica: “Stand intr-o pozitie verticala tot timpul, greutatea corpului apasa pe bazin, bazinul apasa pe capul femural si exista o posbilitate foarte mica de necroza de cap femoral.”
In intervalul 9 luni - 1 an si 3 luni, copilul va incepe sa mearga. In propriul ritm insa. La inceput, are nevoie doar de o suprafata de sprijin.
Andreea Voicu, kinetoterapeut: “Incet, incet incep sa-si dea drumul de la suprafata de sprijin, mai intai cu o manuta, apoi cu a doua mantuta si incepe sa faca 1-2 pasi singur, de obicei acolo unde suprafara de sprijin formeaza un colt.”
In timpul mersului, copilul are nevoie de pantofi flexibili. In casa poate sa mearga in ciorapi. Mersul se desfasoara in 4 faze. Intai apasa pe calcai, apoi apare faza de rulare spre varf. In a treia faza, sta pe varful piciorului si in a patra faza ridica piciorul.
Asadar, incaltamintea potrivita pentru copil este usoara, nu tine glezna si nici nu are in interior o platforma ridicata.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfaturi, nutritie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
27-04-2014 08:50