Nu fumati in timp ce luati anticonceptionale. Riscurile la care va expuneti

Dată publicare: 24-04-2013 11:42
Dată actualizare: 27-04-2013 06:58


Nu fumati in timp ce luati anticonceptionale, este recomandarea oricarui medic ginecolog. Aceasta deoarece substantele din tigara interactioneaza cu pilulele.

In cazul femeilor, fumatul asociat cu anticonceptionalele orale creste semnificativ riscul de accident vascular cerebral.

Printre problemele pe care le determina fumatul, una vizeaza vasele de sange.

Fumatul face vasocontriscitie, deci vasele se ingusteaza, creste concentratia grasimilor din sange. Astfel, creste colesterolul rau, LDL, si scade colesterolul protector, adica HDL.

De asemenea, celulele care tapeteaza vasele de sange pe interior sunt afectate. In acest context, sangele devine mai vascos.

Si in tinerete se poate manifesta predispozitia catre afectarea viscozitatii sangelui. Si, de obicei se diagnosticheaza tarziu.

Persoanele care fumeaza si iau anticonceptionale au, de obicei, migrene, au dureri frecvente de cap, iar acest lucru ar trebui sa fie un factor de alarma pentru o persoana tanara.

Accidentul vascular este determinat de un singur factor sau de toti acesti factori coroborati, intr-un moment nefericit. Spre exemplu, cand sunteti deshidratata sau cand consumati energizante in exces ori sunteti obosita. Asa ca luati in considerare o regula simpla: pentru anticonceptionale aveti nevoie de reteta, dupa o evaluare a starii de sanatate.