Lista afectiunilor care pot aparea dupa nastere. Ce analize trebuie sa faca proaspetele mamici

11-05-2013 12:50


Ati nascut de curand si bebelusul va ocupa tot timpul? Chiar si in acest caz, faceti-va timp pentru evaluarea completa a starii de sanatate.

Sarcina este un examen important pentru organismul mamei. Si doar testele obiective facute dupa nastere va arata ca l-ati trecut cu bine.

Spre exemplu, testul Papanicolau trebuie facut la 6 saptamani dupa nastere. Aceasta pentru a depista eventuale leziuni aflate in profunzimea colului uterin.

Sarcina este o perioada solicitanta pentru organismul mamei. Din acest motiv, dupa nastere aveti nevoie de o evaluare corecta si completa a starii de sanatate. Primul pas in reprezinta consultul ginecologic la 6 saptamani dupa eveniment. Acesta include si ecografia transvaginala.

"Poti sa depistezi eventuale elemente care nu ti-au fost accesibile pana atunci - fibroame de mici dimensiuni, poti sa evaluezi stare ovarelor daca isi reiau functia normal sau nu, daca e vorba de cezariana, evolutia cicatricii", a declarat medicul Mona Zvanca.

E momentul sa va faceti si analizele uzuale de sange si urina. Nasterea presupune pierdere de sange. Dar fatul a consumat din rezerva de fier a mamei, asadar aceasta trebuie evaluata. In plus, alaptatul consuma cantitati mari de calciu. Multe femei ajung la pierderi de masa osoasa in lipsa unui aport corect de calciu. Insa pot aparea si alte probleme.

Uneori, colesterolul ramane crescut chiar daca nu mai sunteti insarcinata. Este inca un motiv sa nu ratati analizele uzuale de sange. La o luna dupa terminarea alaptatului, aveti nevoie de o ecografie de san. Si nu uitati de tiroida. Aceasta glanda creste de pana la 3 ori in decursul sarcinii. Iar revenirea la normal poate fi dificila.

Dupa incheierea alaptarii, verificati tiroida ca sa fiti sigure ca a revenit la normal. Aceasta deoarece 1 din 8 femei dezvolta pe timpul vietii afectiuni tiroidiene.