Mergeti cu copilul la oftalmolog chiar daca nu exista probleme. Cum puteti preveni anumite afectiuni
Asa cum mergeti la pediatru, ajungeti si la un control oftalmolgic de rutina. Doar specialistul poate evalua sanatatea ochilor. Ulterior, pe parcursul vietii, mergeti o data pe an la un control oftalmologic.
Pana la 2 ani mergeti cu copiii la un control oftalmologic in lipsa oricaror probleme evidente. Daca l-ati ratat, intrarea la scoala impune examinarea ochilor.
Iar la varsta adulta, un control anual este olbigatoriu, chiar daca nu aveti probleme de vedere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inainte de doi ani, oftalmologul trebuie sa vada orice copil. Aceasta chiar daca vi se pare ca nu are nici o problema de vedere. Astfel se poate preveni asa numitul ochi lenes. Mai exact, copil are o anumita dioptrie la un ochi si nu si-l mai foloseste asa cum ar trebui in mod normal.
Deviatiile mici de vedere, care nu pot fi observate de catre parinti, evolueaza in cele mai multe cazuri. Oftalmolgul insa e cel care apreciaza si daca, anatomic, ochiul este perfect.
Si strabismul acomodativ pot fi prevenit cu un control de rutina. Daca aveti copii mai mari de 2 ani, mergeti la acest control inainte de intrarea in colectivitate. Si la varsta adulta, faptul ca vedeti perfect nu inseamna ca ochii sunt in perfecta stare.
Spre exemplu in cazul unui glaucom, vederea este perfecta la inceput. Vorbim de o presiune intraoculara care depaseste normalul.
Si unele tumori pot evolua initial fara semne. Este motivul pentru care macar o data la 2 ani un adult sanatos trebuie sa faca o vizita la medicul oftalmolog. Aceasta in lipsa simptomelor sau a deficientelor de vedere.