Medicii recomanda in fiecare an cate o ecografie mamara. Care este cea mai frecventa tumora benigna
Mergeti in fiecare an la o ecografie mamara. Chiar daca medicii va descopera o formatiune benigna, de cele mai mutle ori recomanda excizia.
Nu ratati investigatiile anuale destinate monitorizarii sanilor. Fibroadenomul mamar este cea mai frecventa tumora benigna.
Alegeri 2024
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
13:00
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
12:56
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 - turul 1. Primele rezultate publicate la ora 21:00, pe Știrile PRO TV
12:52
Amendă usturătoare pentru o femeie din Sibiu care și-a pozat buletinul de vot în cabină. Cum s-a dat de gol
Fiecare investigatie ecografica se pastreaza. In felul acesta, cand reveniti pentru verificarea ecografica a sinilor, medicul va avea o imagine pentru comparatie. E necesara daca descopera o formatiune solida benigna.
"Stabilitatea unei formatiuni peste 2 ani practic certifica benignitatea. Sunt extrem, extem de rare cancerele mamare care evolueaza atat de incet ca in 2 ani sa nu isi schimbe dimensiunile si aspectul", spune dr. Claudia Teodorescu.
Daca nu aveti o investigatie mai veche si medicul decopera o tumora aparent benigna, iata cum verifica benignitatea leziunii: "In general, cancerele mamare sunt formaiuni bine vacularizate, iar formatiunile benigne sunt slab vascularizare sau uneori nu putem sa punem in valoare vascularizatia".
Si sonolestografia ofera detalii despre rigiditate formatiunii. Cancerele sunt formatiuni foarte dure. Fibro-adenomul mamar este cea mai frecventa tumora benigna. Daca tumorile sunt tipic benigne si apar la femei foarte tinere, nu pun probleme.
Chiar daca insa ecografic tumorile par benigne, tineti cont ca doar examenul anatomo-patologic, sau, popular, biopsia, da diagnosticul de certitudine. In marea majoritate a cazurile se recomanda excizarea.
Aceasta interventie se face cu anestezie generala. Aceasta deoarece suspiciunea de malignitate se mentine pana la rezultatul biopsiei.
Daca tumora e certificat benigna, nu mai aveti nevoie de alte tratamente, ci doar de verificari imagistice la intervale regulate.