Medicii recomanda evaluarea riscului genetic inainte de sarcina. Testele recomandate viitoarelor mamici
Va doriti sa deveniti parinti? Atunci sarcina trebuie pregatita prin analize de sange si teste minutioase. Medicii recomanda si evaluarea riscului genetic.
Mergeti la medic inainte de a lua in calcul obtinerea unei sarcini. Si nu doar pentru analize de sange. E vital sa stiti daca aparatul genital si sanii sunt in stare perfecta de sanatate. Aceasta deoarece exista afectiuni care se pot complica in cele 9 luni.
Va doriti un copil? Atunci acest eveniment major din viata trebuie pregatit minutios. Pregatirea vizeaza in primul rand evaluarea starii de sanatate a viitoarei mame. Aceasta include analize uzuale de sange si urina, dar si evaluarea unor posibile boli de care mama stie deja.
Dr. Gabriel Lemnete, medic primar ginecolog: "E bine sa stiu ca am o stare de sanatate acceptabila, ca sarcina nu va interfera in buna ei dezvoltare cu o patologie pe care nu mi-am tratat-o".
Al doilea capitol al evaluarii vizeaza starea aparatului genital si a sanilor.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "E important sa fie sanatoasa din punct de vedere al bolilor cu transmitere sexuala si nu neaprat infectiile genital pot sa determine pierderea sarcinii. Sunt infectii latente, fara manifestare sau care sunt la debut".
Evaluarea corecta inseamna si examen Papanicolau, ecografia aparatului genital si ecografie de san. In felul acesta, medicul trebuie sa excluda sau sa trateze eventuale leziuni. In cazul in care exista leziuni precanceroase sau chiar canceroase si apare o sarcina, pot surveni probleme grave.
Col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "De ce evolutia e mult mai grava a unui cancer potential la nivelul sanului sau aparatui genital? Pentru ca sarcina, stim, pe jumtate e un corp strain. Imuntarea scade ca sa tolereze sarcina, imunitate scazuta pentru cancer inseamna o progresie mai rapida, organismul nu lupta impotriva cancerului, pentru ca ar insemna sa lupte si impotriva sarcinii".
Pentru o sarcina normala, medicii recomanda si evaluarea riscului genetic, prin teste specifice pentru ambii parteneri.
Acad. prof. dr. Dan-Mircea Enescu, medic primar chirurg pediatrie: "Nu este un fel de loz in plic in care copilul se naste si ne bucuram sau ne miram ca s-a intampla ceva in clipa aia. Inainte de a ne dori un copil, noi trebuie sa stim cum va fi copilul nostru".
Abia dupa aceste evaluari, pe care le-ati trecut cu succes, puteti sa va ganditi la o sarcina.