Manifestarile celor mai grave boli care pot fi intalnite in randul copiilor. De ce recomanda medicii analize uzuale la sange

Dată publicare: 18-12-2014 09:40
Dată actualizare: 21-12-2014 07:29


Acordati cea mai mare atentie simptomelor repetitive in cazul celor mici. Modificarile de aspect ori de comportament trebuie sa va trimita la o vizita medicala.

Analizele uzuale de sange se fac, regulat, din copilarie. Nu le ratati asadar an de an. In plus, uitati-va cu atentie la orice modificare de aspect sau comportament in cazul celor mici. Aflam impreuna manifestarile celor mai grave boli care pot fi intalnite in randul copiilor, dar si care sunt cele mai performante tratamente.

Analizele uzuale de sange facute an de an dau informatii pretioase despre starea de sanatate a copilului dumneavoastra. In plus, dati importanta oricarui simptom, daca acesta se repeta. Din pacate, la varste mici pot aparea boli grave. Statistic, cele mai frecvente cancere aparute in copilarie sunt leucemiile, tumorile sistemului nervos si limfoamele. Leucemiile si limfoamele sunt forme de cancer ale sangelui. De aceea, analizele uzuale de sange nu se rateaza anual, in lipsa oricarui simptom.

Prof. dr. Alp Ozkan, medic primar oncologie pediatrica: "De obicei, pacientii cu leucemii vin la spital cu febra, cu unele sangerari minore, in cazul altor tipuri de cancer se prezinta cu dureri de oase, cu paloare, cu oboseala accentuata sau cu ganglioni mariti in volum, cu splina marita in dimensiuni, cu ficatul marit in dimensiuni."

Prof. dr. Kayihan Engin, radiologie pediatrica: "Sa vorbim insa si despre speranta. In cazul copiilor, rata de succes in tratamentul unui cancer e mult mult mai mare decat in cazul adultilor, raspund mult mai bine la tratamentele avansate".

Dupa diagnostic, cel mai important pas este ca boala sa fie tratata in echipa de la inceput.

Prof. dr. Kayihan Engin, radiologie pediatrica: "Daca dai unui copil un tratament chimioterapeutic si il trimiti la un chirug oarecare apoi, acesta e un fel de a rata din start tratamentul. Tratamentul se stabileste de la un inceput de catre o echipa multidisciplinara, astfel incat acel pacient sa aiba parte de tratament tintit pentru boala lui, apoi lucrurile se fac pas cu pas."

Prof. dr. Alp Ozkan, medic primar oncologie pediatrica: "Echipa multi disciplinara in oncologie pediatrica presupune un oncolog pediatru, un chirurg pediatru, un neurochirurg pediatru, un chirurg de ortopedie pediatrica, anatomo-patologul si radio-terapeutul pediatru."

O etapa, gandita insa de la inceput in tratamentul cancerului in randul copiilor, este radio-terapia. Radiatiile tintite distrug tumora. La ora actuala, aparatele performante reusesc sa reduca eficient efectele secundare, respectiv sa nu distruga tesut sanatos din jurul tumorii.

Prof. dr. Kayihan Engin, radiologie pediatrica: "Acesti copii se afla in stadii diferite de crestere, orice organ are ritmul lui de crestere si un grad diferit de toleranta la radio-terapie. Tinem cont de toleranta tuturor organelor din jurul tumorii si incercam sa micsoram doza de radiatii cat de mult putem prin comparatie cu ceea ce se intampla in cazul adultilor".

Tratamentele performante, gandite din start de o echipa multi-disciplinara, au marit la peste 80% speranta de supravietuire in cazul copiilor afectati de cea mai grava boala.