Mâncarea cu grăsime şi o bere, combinaţia fatală pentru ficat. Cum riscăm să facem ciroza hepatică
O mâncare rapid preparată conţine invariabil grasime pentru gust. Alături merge întotdeauna o bere. Combinaţia, aparent inofensivă, produce celule grase în ficat. Apoi inflamaţie.
Multe celule grase în ficat sunt prima fază din ciroza hepatică. Boala evoluează fără niciun simptom.
O bere sau un pahar de vin. Şi renunţ la masă pentru că e seara. O sută de grame de alcool au însă opt kilocalorii, deci organismul acumulează. Pe de altă parte, un pahar cu alcool, fără o masă, devine şi mai toxic.
Mergeţi seara în oraş şi uitaţi-vă cu atenţie în jur. Pe cele mai multe mese veţi vedea fast-food, adică grăsime, şi alcool, o bere. Combinaţia - aparent inofensivă. Din păcate, cea mai nefericită.
Ce înseamnă ficat gras? Înseamnă că alcoolul, ca şi mâncarea în exces, produc celule grase în ficat care, în timp, vor lua locul celulelor funcţionale. Situaţia e însoţită de inflamaţie.
Ciroza hepatică înseamnă un ficat plin de noduli nefuncţionali.Toată această evoluţie dramatică nu doare.
Dieta de care are nevoie ficatul uman? Mâncare puţină, de calitate, însă zilnic. Şi mai puţin de 3 doze de alcool pe săptămână.
Găsim şi situaţia diametral opusă la cei cărora le plac şi berea, şi vinul şi orice alt alcool. Beau într-o seară şi nu mai mănâncă nimic!
Comportamentul, dacă se întâmplă frecvent, se numeşte toxic nutriţional. Adică nu mâncaţi în devafoarea unui pahar. De asemenea, conduce spre ciroza hepatică, adică un ficat plin de noduli nefuncţionali.