Mamaliga - preparatul care regleaza glocoza si colesterolul, produce energie, dar nu ingrasa
Nu va feriti de o portie generoasa de mamaliga, pentru ca glucidele lente pe care le contine produc energie, dar nu ingrasa.
Consumati porumb tot timpul anului. Variantele uscate si congelate abunda in nutrienti. Si nu uitati de mamaliga. Preparatul traditional regleaza concentratiile de glucoza si colesterol din sange. Si are de patru ori mai putine calorii decat painea.
Sa facem o comparatie intre o felie de paine alba si o portie de mamaliga.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Intre faina alba, painea alba si mamaliga, avantajul ar merge spre mamaliga, pentru ca valoarea calorica a acestui produs este mult mai redusa decat la paine".
Balanta ar inclina insa in favoarea painii, daca ne referim la variantele integrale. Aceasta deoarece faina de grau integrala abunda in grupul de vitamine B, in timp ce porumbul nu le contine. Insa boabele de porumb sunt recomandate in orice salata.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Porumbul inseamna glucide lente, adica glucide din care corpul nostru face energie si care nu se transforma in grasime, asa cum o face zaharul. Deci, glucidele sunt baza alimentatiei noastre. Avem nevoie de glucide la fiecare masa".
Porumbul obtinut pe teritoriul Romaniei, nemodificat genetic, mai are un avantaj pentru noi. Bagajul nostru genetic recunoaste perfect acest aliment.
Dr. Mihaela Bilic, nutritionist: "Deci, traditia este cea care ne protejeaza, traditia este sanatoasa si traditie inseamna, de exemplu, la boabele de porumb preparate prin fierbere, coacere, tranformarea lui in malai si acele floricele pe care nu trebuie sa le luam dintr-un mall, putem sa le facem acasa, in tuci".
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Floricele de porumb, atata timp cat nu sunt prajite in ulei, ci sunt pur si simplu expandate intr-un mediu cald, sunt alimente extrem de hranitoare, pentru ca au acel aport de fibre pe care nu-l regasim alte alimente".
Si nu uitati de prajiturile din faina de porumb. Practic, in orice reteta puteti inlocui faina alba cu malaiul.
Dr. Serban Damian, nutritionist: "Malaiul poate fi folosit si pentru preparare unor dulciuri care se spune ca sunt mai sanatoase prin faptul ca se absorb mai lent".
In marea majoritate a alimentelor super-procesate se regaseste amidon modificat din porumb. Este o substanta extrem de dulce, mai ieftina decat zaharul si care a starnit controverse peste tot in lume. Insa aceasta nu are legatura cu porumbul natural integral.