Infectiile urinare repetate, un bun motiv sa mergeti la doctor. Care sunt cele mai intalnite cauze si cum le puteti evita


Ultimul update: Duminica 13 Septembrie 2015 07:06
Data publicarii: Joi 10 Septembrie 2015 08:46
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?
csid

Infectiile urinare repetate sunt un bun motiv sa mergeti la medic. Luati in calcul inclusiv o ecografie a aparatului renal, pentru a exclude bolile organice.

Cel mai frecvent, cauza e clara: E-coli, o clasa de bacterii care se gaseste peste tot in natura.

Jena la urinat, posibila prezenta a sangelui in urina si mersul frecvent la toaleta sunt simptomele care descriu o infectie. Primul pas trebuie sa fie o analiza rapida, un sumar si urocultura. Apoi, obligatoriu, un drum la medic. Exclus sa incepeti sa luati tratament "dupa ureche".

"In conditiile in care infectiile urinare sunt tratate empiric de catre pacienti, aceste infectii pot ascensiona foarte usor si se ajunge la pielo-nefrite, care lasa cicatrici urate la nivelul rinichilor", explica Valentin Ambert, medic primar urolog.

Cicatricele iau locul celulelor normale. Distrug, astfel, o parte din capacitatea functionala a doua organe vitale. In cazul femeilor, comunicarea dintre vezica urinara si exterior are doar cinci centimetri. Anatomia locala este, de fapt, si cauza frecventei infectiilor.

Tractul urinar si cel genital feminin sunt intim legate prin reteaua vasculara si cea limfatica. O infectie genitala, spre exemplu, se va regasi si in aparatul urinar. Si va fi tratata simultan. Pe aceste considerente, e bine ca dupa contactul intim sa mergeti si sa eliminati urina.

Pe de alta parte, bacteriile care determina cel mai frecvent o infectie urinara sunt prezente, in mod normal, in intestine. Din acest motiv, aveti grijia ca, in timp ce folositi toaleta, materiile fecale sa nu ajunga spre tractul urinar.

Esherichia coli sau E-coli, bacterie inofensiva in intestine, poate fi usor destabilizata de antibiotice luate fara prescriptie.

"Din cauza consumului excesiv de antibiotice si combinaii cu alte gene din mediul ambient date de rezitenta la antibiotice devin periculoase, atunci devine un patogen e temut", spune Maria Nica, medic prima medicina de laborator.

Aceasta pentru ca poate afecta tot sistemul imunitar. In cazul femeilor, mai mult de patru infectii pe an impun o ecografie a aparatului urinar. Acceasi recomandare este valabila in cazul barbatilor, indiferent de frecventa episoadelor urinare infectioase.

Valentin Ambert, medic primar urolog: "Atunci cand fac infectii si ele nu sunt tratate cum trebuie se ajunge la complicatii severe la nivelul prostatei, dau asa numitele prostatice-cronice."

Fiecare episod infectios impune o vizita la medic. In cazul repetarii lor, e bine sa va adresati specialistului urolog pentru investigatii complete.

 

Sursa: Pro TV