Imprimantă de ţesuturi umane, construită la Timişoara
Ştiinţa viitorului prinde rădăcini zdravene în România. La Timişoara, mai precis. Cu ajutorul unei bio-imprimante, celule stem recoltate şi ulterior dezvoltate în afară corpului, pot fi structurate după nevoie.
Medicii sunt capabili să reproducă ţesuturi nevascularizate, cum ar fi părţi din ureche sau din nas. Un pas enorm înainte. Cinci ingineri ţes la ştiinţă viitorului. Un viitor în care o să putem să ne schimbăm caroseria.
Călin Brandabur, inginer: “Noi încercăm să privim corpul uman din punct de veder ingineresc. Vvrem să vedem ce înseamnă o schelă pentru cartilagiu şi am reuşit să facem acest lucru pe ureche, pe rotule şi pe nasuri pentru că avem puţin vascularizatie acolo. După ce a fost printat e o perioda de incubare în care celulele stem se dezvoltă, proliferează şi creaaza stucturile care ne interesează”.
Capul bio-imprimantei 3D are o precizie de sub un micron. Adică a sută parte a firului de par...Celulele stem, primordiale, sunt unite într-o structura anatomică.
La facultatea de medicină din Cluj, medicii izolează celulele stem, pentru că apoi să le transforme în ţesuturi. Putem să extragem celule stem din orice ţesut. Foliculul dentar, spre exemplu, le eliberează în cinci zile. Grăsimea, în zece.
Schimbarea condiţiilor de mediu este artificiul care duce la apariţia ţesutului dorit de către specialist. Şi nu neapărat cel în care s-ar diferenţia celulele, în interiorul corpului uman. Intră apoi în ecuaţie bio-imprimantă. Care le oferă scheletul pe care să crească. Lipseşte doar reţeaua de sânge care să alimenteze aceste ţesuturi crescute în exterior.
La Timişoara, Ministerul Sănătăţii desfăşoară un proiect ingenios, alături de un centru oncologic. Totul pleacă de la pacienţii la care sunt detectate tumori maligne. Celulele canceroase sunt extrase în timpul biopsiei. Apoi, pe baza investigaţiilor imagistice, bio-imprimantă reconstituie în 3D tumoră la dimensiunile reale, în afară corpului uman, pentru a vedea ce efect au asupra ţesutului malign medicamentele. Schemă de chimioterapie este cât mai aproape cu putinţă de cea ideală în situaţia dată.
Deocamdată, totul se desfăşoară în laborator. Nu suntem însă departe de momentul în care procedura va deveni rutină acceptată.