Ce se întâmplă dacă mușcăm cu dinții aliniați incorect

Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2018 10:28
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 09:24
Categorie: CSID

Cu ajutorul muşchiului numit Măseter putem să mestecăm. Este cel mai puternic muşchi din corpul uman, iar forţa lui se aplică direct pe dinţi.

Dacă dinţii stau înghesuiţi sau în poziţii anormale, forţa muşchiului se distribuie incorect. Şi distrug toate elementele dentare.

Ce putem să facem?

Cu ajutorul muşchiului numit Măseter putem să mestecăm. Este cel mai puternic muşchi din corpul uman, iar forţa lui se aplică direct pe dinţi. Dacă dinţii sunt corect aliniaţi, nu e nicio problemă. În schimb, dacă stau înghesuiţi sau în poziţii anormale, forţa muşchiului se distribuie incorect. De câte ori mestecam!

Dinţii aliniaţi incorect înseamnă că forţele imense din cavitatea orală nu vor fi distribuite, aşa cum e normal, pe 28 de dinţi, ci doar pe câţiva. Muşcătura incorectă determină micro-traume dentare. Nu sunt resimţite drept durere. Şi de aceea e uşor să le ignoraţi. Dar un adult face 2.000 de mişcări masticatorii zilnic.

Şi, dacă muşcătură e incorectă, vorbim despre 2.000 de micro-traume zilnic.

Dr. Ecaterina Nederita medic dentist: "Noi nu facem doar mişcări de închidere şi deschidere, dar şi mişcări de înaintare a madibulei de lateralilbitare."

Nu sunt dinţii aliniaţi, vor distruşi. Aparatul dentar corectează anomalia în timpul creşterii. La vârsta adultă însă, deşi muşcătura poate fi corectată, dintâi au nevoie să fie reconstruiţi cu ajutorul coroanelor.

Dr. Ionuţ Leahu medic dentist: "Coroniţele cel mai bune la ora actuală sunt din ceramică care se aplică pe dintele natural cu ajutorul unui lipici special care face legatua chimică între ce a rămas din dinte şi coroana. În felul acesta dintele e protejat, dintele arată din nou ca un dinte anatomic correct şi funcţionează ca un dinte normal".

Amprentele se iau digital. Cavitatea orală e scanată şi informaţiile sunt ulterior procesate de calculator.  La ora actuală, coronalele dentare se fac din straturi de ceramică care imita 1 la 1 dintele natural. Inclusiv cum intră lumina în culoare.

Dr. Alexandru Dragu: "Putem să venim cu ceramică în diverse opacităţi, adică să se vadă transparența ca la dintele natural. Culoarea e dată smalț, la vârf smalțul e mai gros, spre bază mai subţire. Fiind gros, lumina trece altfel, se vede mai alb, spre bază se vede şi dentina, are o culoare mai închisă".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cât de mult îi afectează pe adolescenți un „NU” din partea părinților
Cât de mult îi afectează pe adolescenți un „NU” din partea părinților
Adelina Pestritu
Adelina Pestrițu dezvăluie secretele care o ajută să se mențină în formă
Semnalele care indică o otită. Cât de repede trebuie să vă prezentați la medic
Radiografia dentară NU crește riscul de cancer. Explicația medicilor specialiști
Fumul de țigară distruge organismul copiilor. Cum sunt afectați de fumatul pasiv
A început sezonul infecţiilor respiratorii. Semnalele pe care le transmit ganglionii inflamați
Investigația care detectează cele mai grave boli respiratorii
Menopauza
De ce este importantă medicaţia premenopauză pentru sănătatea oaselor