Respirati aer rece din frigider atunci cand tusiti si sunteti ragusit. Care este explicatia din spatele acestui "remediu"

Ultima actualizare: 13-06-2016 01:07

Vocea ragusita si tusea latratoare in cadrul unei infectii respiratorii anunta o urgenta medicala. Prima solutie la indemana? Respirati aer rece din frigider.

Ne imaginam in interiorul gatului un tub ingust - laringele. Cu ajutorul acestuia, scoatem sunete si vorbim. Acest tub este insa usor afectat de infectii, iar inflamatiile severe il blocheaza.

Prof. dr. Coriolan Ulmeanu, sef sectie pediatrie: "Au voce ragusita, tuse latratoare si cu debut in cursul noptii, ceaa ce e urgenta pentru ca poate sa faca obstructie respiratorie."

Sincron dr. Ioana Voda, medic primar: "Cata vreme avem un laringe foarte mic ca la noul nascut sau al copilului mic orice inflamatie, congestie poate sa duca la laringita acuta, sufocanta."

Orice modificare a vocii in cazul unui copil mic este o urgenta medicala. Arata afectarea laringelui. Prin acest organ, care faciliteaza vorbirea, aerul din nas si faringe trece spre plamani. Ori inflamatia cauzata de viroze sau de infectii respiratorii bacteriene poate duce la blocarea circulatiei. Din aceste motive, simptomele descrise reprezinta o urgenta. Primul pas este la indemana oricui: aerul rece din frigider ajuta enorm.

Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Aerul rece face o relaxare a musculaturii si micsoreaza edemul. E bine sa deschidem frigiderul si sa respiram in el. Respiram doar pe nas."

Aceeasi mucoasa care tapeteaza laringele isi poate mari dimensiunile si in cazul reactiilor alergice severe. Spre exemplu, daca cel mic are vreo alergie alimentara e bine sa fiti prudenti cand ii introduceti in regimul de hrana un aliment nou. Alegeti cantitati infime. Totodata, parintii sunt sfatuiti sa aiba acces la trusa de urgenta destinata reactiilor alergice grave.

Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: "Incepe o inflamatie a buzelor si urmeaza faringele, cu laringele, cu senzatia de sufocare care se poate amplifica in functie de cat alergen am ingerat, mai ales cele alimentare duc din nefericire la edeme masive."

Pe de alta parte, chiar daca nu e grava raguseala care nu trece in trei saptamani este motiv sa mergeti la medicul specialist, indiferent de varsta. Acesta va vizualiza cu ajutorul unei sonde video corzile vocale si mucoasa laringelui.

Pe langa infectii si alergii, acest organ poate fi lezat de fumatul activ sau pasiv, precum si de refluxul gastro-esofagian netratat.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO