Comorile ascunse din padurile Romaniei. Cum a ajuns un neamt sa caute trufe in Valea Cundului din judetul Mures
Impunatoare si vechi de secole, padurile noastre ascund adevarate comori ale pamantului: mult ravnitele trufe, acele ciuperci care valoreaza cat aurul.
In multe dintre tarile Europei, patronii restaurantelor cu staif sunt dispusi sa dea si 3.000 de euro pentru un singur kilogram. Alaturi de caini special antrenati, cautatorii vaneaza aceste nestemate si nu de putine ori li se alatura si diversi turisti.
Valea Cundului din judetul Mures are parfum de secol XIX si peisaje de legenda. Aici, fostul proprietar al unei case de discuri din Germania si-a deschis o pensiune si periodic merge in cautarea trufelor. El si prietenul sau sunt ajutati de o catelusa de 3 ani, pe nume Aki, special antrenata in gasirea pretioaselor ciuperci. Si pregatirea cainilor a devenit o afacere in domeniu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa nici o jumatate de ora de plimbare apare primul trofeu. Toata lumea vrea sa adulmece cea mai scumpa ciuperca din lume. Un meniu cu trufe costa in strainatate peste 150 de euro.
O domnisoara din Coreea, de meserie sommelier, nu a ezitat sa isi faca un selfie cu prima trufa gasita.
Aceste adevarate diamante sunt greu de gasit pe piata si sunt considerate in toata lumea niste delicatese.
Jonas Schaefer, proprietar pensiune: "Acum e perioada in care temperatura este buna in aer si in pamant. Acestea sunt trufe de cea mai buna caliltate, iar pretul variaza intre 400 si 800 de euro."
Dupa vanatoarea de trufe, participantii au luat masa la marginea padurii, iar trofeele gasite au fost asortate cu un risotto facut la ceaun si un vin alb.
Dincolo de atmosfera de basm acest tip de turism merge de minune si in alte parti ale tarii. In zona Buzaului, de exemplu:
Juranda Kisner, organizator vanatoare de trufe: "Este un produs turistic, se poate face separat numai vanatoarea de trufe insa noi oferim un pachet complet, cursul de gatit care urmeaza vanatorii de trufe, degustare de vinuri, deci ne dorim sa si cautam trufe dar si sa aratam ce se poate face cu trufele, cum se pot conserva si asa mai departe."
O vanatoare de trufe poate dura o zi intreaga iar grupul numara intre 10 si 20 de persoane. Pretul pentru o persoana ajunge la 150 de euro si include toate costurile.