Genele care determina alergiile se transmit. Ce sfaturi au medicii pentru parinti
Sunteti alergici sau aveti rude cu asemenea probleme? Atunci verificati si anticorpii copiilor mici inainte de a avea manifestari de alergie.
Aveti persoane alergice in familie? Apoi faceti copiilor pana la 5 ani marker-ul din sange denumit IG E. Aceasta deoarece genele care determina alergiile se transmit si chiar la a doua sau a treia generatie.
Sa aflam regulile de conduita in cazul alergiilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un copil cu un parinte alergic are 30% riscuri de a suferi la randul lui de o forma de alergie. Daca ambii parinti sunt alergici, riscul creste la 60%.
Dar din punctul de vedere al alergiilor conteaza tot materialul genetic, adica si bunicii, si alte rude de gradul II. Prima oara, apare sensibilizarea alergica, adica predispozitia de a forma in exces anticorpi IG E. Aceasta poate fi detectata la un test de sange.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Manifestarile pot aparea dupa ce apare sensibilizarea. Prima manifestare alergica este dermatita atopica, uneori asociata cu alergii alimentare sau de contact".
Dermatita atopica este reactia alergica manifestata pe piele si apare de la 6 luni de viata.
Prof. dr. Ioan Nedelcu, media primar dermatologie: "Un copil care are dermatita atopica va ramane predispus la a dezvolta reactii alergice atunci cand ne asteptam cel mai putin. Iar acesta predispozitie se pastreaza pana catre varsta pubertatii".
Pana la 2 ani de viata apare rinita alergica. E important sa faceti testul de sange, deoarece in felul acesta semnele alergiei respiratorii nu vor fi confundate cu raceala. De asemenea, alimentele cu potential alergen se vor introduce tarziu in alimentatie, dupa varsta de 1 an. Este vorba despre peste, oua, alune si nuci.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Uneori, alergiile alimentare la copil se vindeca, daca nu consuma acel aliment".
In cazul alergiilor respiratorii, terapia specifica nu se incepe pana la 5 ani. Dar informatiile corecte va ajuta sa reduceti expunerea micutului la alergeni, deci veti controla manifestarile alergiei. Este vorba de limitarea expunerii la polenuri, par de animale, mucegaiuri si acarienii din praful de casa. In cazul alergiei la acarieni si mucegaiuri este vitala curatenia corecta.
Prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatologie: "Nu pot fi aspirati cu aspirator obisnuit si necesita de cele mai multe ori un aspirator cu filtru de apa".
Alergia trebuie detectata si controlata. Nu produce doar mancarime, stranut, inrosirea ochilor sau tulburari alimentare.
Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "Cu cat nu este tratata, exita o inflamatie de lunga durata care poate afecta copilul in intreg organimul, nu numai nasul sau tubul digestiv".
Pe fondul inflamatiei generalizate, pe termen lung, se pot dezvolta si alte afectiuni grave.