Ecografiile si mamografiile regulate reduc riscul de a descoperi prea tarziu un cancer

30-04-2013 09:10


Nu ratati ecografiile regulate daca menstruatia a aparut prea devreme, deoarece este o situatie cu riscuri pentru sanatate. Si menopauza tarzie este un motiv de alarma.

Menstruatia prematura, dar si prelungirea acesteia dupa varsta de 52 de ani necesita investigatii regulate, toata viata.

Fetele care au menstruatii precoce, la 9-10 ani, normalul este dupa 12-14 ani, au o secretie crescuta hormonal la modul general. Este evident ca acest organism este bombardat mai precoce cu hormoni de la o varsta cand poate nu era dezvoltat suficient sa poata sa suporte dozele hormonale.

Aceasta situatie implica obligatoriu dialogul cu un medic endocrinolog sau ginecolog. Insa e indicata si o ecografie abdominala de control o data pe an, pentru toata viata. Nu doare, dureaza putin si ofera informatii valoroase.

50% dintre tumorile ovariene de la varste mici sunt maligne. In aceste conditii, tinerele cu menstruatie precoce nu trebuie sa rateze, o data pe an, examenele ginecologice, dar si ecografia de san. Si menopauza aparuta tarziu reprezinta un motiv de alarma. Normal ar fi sa se instaleze intre 45 si 52 de ani.

Daca intrarea la menopauza este la 54, 56, riscul de cancer de endometru la acesta varsta este foarte mare ,asa cum riscul de cancer de san este foarte mare.

Explicatia? Expunerea prelungita la hormoni. Se recomanda ca aceasta catogorie de persoane sa faca o data pe an mamografie. De asemenea, o data pa 6 luni se impun examenul genital si testul Papanicolau. Utila este si ecografie transvaginala care masoara, printre altele si grosimea mucoasei uterine denumita endometru.

In felul acesta, reduceti riscurile de a descoperi un cancer prea tarziu.