"Fumatul ma ajuta sa ma relaxez". Ce spun psihologii despre aceasta afirmatie si cum pot fi ajutati fumatorii
Fumatul ma ajuta sa ma relaxez. O veti auzi de la foarte multa lume si va veti mira, poate, sa aflati ca psihologii sunt de aceeasi pare.
Tocmai de aceea, terapiile prin care fumatorii sunt ajutati sa scape de acest viciu sunt atat de dificile. Aflam imediat cum trebuie sustinut un membru al familiei sau un apropiat care vrea sa renunte.
Nicotina din tigari determina, la nivelul creierului, productia de dopamina. O substanta raspunzatoare de starea de bine. De aceea, un fumator pus in fata perspectivei renuntarii o va percepe drept amenintare. "Nu o sa ma mai simt bine", asa va suna prima reactie.
Respectati-i alegerea si incercati, cu informatii, sa ii aratati beneficiile renuntarii la fumat. Studii recente, facute pe mai mult de 80.000 de pacienti din intreaga lume, va spun acelasi lucru: este un factor nu favorizant, ci determinant al cancerului pulmonar.
Din acest motiv, specialistii recomanda oricarui fumator sa isi faca, anual, o radiografie pulmonara. In plus, trebuie atentie sporita la orice simptome.
Daca tusiti mai bine de doua saptamani, mergeti direct la specialist. Aceeasi recomandare este valabila si daca vi se pare ca obositi prea repede. Se stie despre alcool ca are legatura cu 17 tipuri de cancere. Fumatul are legatura cu toate formele cunoscute.
Sursa: Pro TV
Etichete: tutun, tigari, sanatate, fumat, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
25-10-2014 15:17