Fumatul este la fel de periculos ca lipsa igienei orale. Fenomenul care poate duce la pierderea dintilor
Fumatul este la fel de periculos ca lipsa igienei orale - avertizeaza medicii stomatololgi. Este cauza principala a bolii parodontale, dar si a cancerelor orale. Explicam cum tigarile intervin in fiziologia cavitatii bucale.
O singura tigara e suficienta pentru ca vasele de sange sa se contracte. Fenomenul insa e reversibil. Astfel, la 20 de minute dupa ultimul fum, circulatia sanguina de intensifica din nou, in favoarea dumnevoastra. Aceasta daca nu fumati din nou. In cazul celor care succed tigarile zilnic, la nivelul cavitati orale se petrece un fenomen periculos.
Ionut Leahu, medic dentist: "Gingiile nu mai primesc sange suficient si automat inclusiv apararea lor impotriva unor factori infectiosi sau o unor traume e mai mica, se infecteaza mai repde, de inflameaza mai rede, ceea ce duce in timp la pierderea dintilor."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din punctul de vedere al stomatologilor, intoxicarea cronica cu tutun e la fel de periculoasa pentru dinti ca si lipsa igienei orale. In timp, destabilizeaza toate elementele dentare. Pe de alta parte, fumatul scade activitate glandelor salivare. Cu o cantiate mica de saliva, cavitatea orala se apara prost impotriva factorilor infectiosi.
Chiar daca beneficiati de implant dentar, trebuie sa tineti cont ca acesta nu are parte de un sistem de aparare complex numit parodontiu marginal. Ce inseamna sa fumati daca aveti implanturi?
Ionut Leahu, medic dentist: "Trebuie sa ne imaginam ca dintele sta in radacina prin niste ligamente, ne imaginam niste franghii care leaga dintele de os. Acela e parodontioul marginal, cand pierdem osul, acele ligamente raman."
Dar osul se resoarbe continuu sub actiunea fumului de tigara. Asa patrund bacteriile pe langa implant. Organismul se lupta sa le elimine, insa nu are suficienta putere. Osul continua sa se resoarba pana elimina dispozitivul medical. Implantul nu e misca in prealabil, nu doare. Cade pur si simplu.
Mecanismele complexe de aparare orala sunt distruse inclusiv de fumatul pasiv. Cu cat mai devreme, cu atat efectele vor fi mai severe.
Aceasta presupune ati infectii locale cit si infectii respiratorii mai dese. De asemenea, toate substantele din aer pe care le numim, generic, poluare, actioneaza lejer pe aceste mucoase agresate. Fenomenele se insotesc tot de infectii repetate.
Sursa: Pro TV
Etichete: dinti, sanatate, fumat, igiena orala, stomatologi,
Dată publicare:
23-03-2016 09:01