Frigul din casă ne protejează de fapt sănătatea. Gesturile simple care ne apără de răceli
Prea puţină lume se bucură odată cu venirea zilelor ceva mai friguroase. Există totuşi o situaţie mai neplăcută: alternanţa căldură - frig, care poate da peste cap organismul.
Iar cel mai îndemână exemplu este la nivelul nasului. Vasele de sânge de aici se strâng şi reduc secreţia de substanţe cu rol în apărarea locală. Se mai întâmplă şi următorul fenomen: afară e rece, iar în nas sunt în jur de 32 de grade Celsius, condiţie ideală pentru reproducerea virusurilor respiratorii. Meteorologia bate anatomia şi fiziologia. Ce putem să facem să ne apărăm?
Facultatea de biologie. Profesorul de imunologie Veronica Lazăr ne explică cum legumele şi fructele consumate vara ne feresc de răceli. Pentru că apără chiar mucoasele din nas, gât, traiectul respirator. Unde găsim anticorpi numiţi imunoglobulina A secretorie.
Fibrele din legume, fructe, cereale, frunze sunt decompuse de bacteriile din intestine până la particule infime, care trec în sânge. Odată ce intră în circulaţie sunt factori de creştere tocmai pentru apărarea imunitară de la porţile de intrare - nas ori gură.
Cald, frig, iar cald şi iar frig. Vasele de sânge din nas se strâng şi reduc secreţia de substanţe cu rol în apărarea locală. Simultan, scade tempratura din nas până la 32 de grade Celsius. Unele virusuri respiratorii se replică mai bine la temperaturi mai scăzute. Agenţii infecţioşi pot veni din afară din colectivităţii, dar uneori pot proveni de la bacterii din microbiota normală a oro-faringelui. Când stăm în frig şi nu suntem protejaţi, această microbiotă poate provoca o infecţie.
Frigul, aşadar, poate provoca o infecţie în gât cu proprii germeni. Încercaţi, pe cât posibil, să nu suportaţi diferenţe foarte mari interior - exterior. Dacă e frig afară, nu vă supraîncălziţi casa.
După o răceală, încercaţi să staţi cât mai feriţi de colectivităţi. Pe tot arborele respirator, în mucoase, există nişte perişori numiţi cili, care au o mişcare permanentă spre exterior. Aceştia elimină fizic bacteriile şi virusurile. Odată ce aţi suferit o răceală, sunt distruşi.
Alături de acest cili, găsim un surfactant care vă apără plămânul de data aceasta. Distrugeţi acest gel să-I spunem prin ţigări. Şi fumatul pasiv îl distruge. Aşa că fără ţigări! Şi, la orice vârstă, proteine animale de calitate- ouă, brânzeturi, carne. Aceste construiesc toţi factorii imunitari. Fără proteine complete în hrană, obţinute doar din produse animale, sunteţi direct expuşi virusurilor şi bacteriilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: temperaturi, boala, virus, bacterii, tigari, imunitate, frig, csid, raceli,
Dată publicare:
14-10-2018 10:49