Fetitele sunt mai predispuse la anumite boli ale sistemului osos. Ce recomanda medicii
Atentie maxima: fetitele sunt mai predispuse la anumite boli ale sistemului osos. Iata de ce ca parinti trebuie sa luati in calcul cateva aspecte importante ale dezvoltarii bebelusilor.
Mergeti cu fetitele la un consult ortopedic in prima parte a vietii. Iata ce recomanda parintilor toti specialistii. Aceasta deoarece, statistic, fetitele sunt afectate mai des de boli ale sistemului osos.
Displazia luxanta de sold inseamna oprirea in dezvoltare a articulatiilor coxo-femurale. Din 10 cazuri, 7 se diagnosticheaza la nou nascuti de sex feminin. Aceasta din cauza anatomiei.
Mihai Jianu, medic primar chirugie ortopedie: "Bazinul la fetita, chiar la varsta aceasta mica este mai putin inalt si mai lat decat la baitel, la nou-nascut, si in cauza aceasta, cotul, gaura in care sta femurul, este dispusa anterolateral si cu posibilitate mai mare de a scapa capul femurului de acolo".
Este motivul pentu care pediatrii recomanda ecografia de sold la cei mai multi nou-nascuti de sex feminin.
Dumitru Oraseanu, medic primar pediatru: "Stiti cum este, noi am adus copilul pe lume, in momentul in care am adus copilul pe lume trebuie sa sa fim foarte preocupati de ei si cu ajutorul medicului de familie sau a altuia sa incercam sa facem ce se poate face mai bine pt acest copil".
Ecografia de sold se face in toata Europa pana la 4 luni. Insa medicii din Franta si Statele Unite insista insa ca investigatia sa fie facuta doar bebelusilor care au anumite probleme.
Mihai Jianu, medic primar chirugie ortopedie: "Piciorutele nu se indeparteaza complet, pana la planul patului, miscarile de rotatie in articulatia soldului sunt exagerate".
In cazul displaziei de sold confirmate, sugarul va avea nevoie rapid de hamuri pentru rezolvarea acestei probleme. Este un mit ca doua sau mai multe scutece de unica folosinta il vor ajuta. Problema trebuie rezolvata inainte sa mearga.
Atentie si la fetitele care se indreapta spre adolescenta. In aceasta perioada pot aparea scoliozele, adica deformatii ale coloanei vertebrale.
Mihai Jianu, medic primar chirugie ortopedie: "Deci scolioza nu se face ca stai stramb in banca sau ca ai ghiozdanul prea greu, scolioza se face numai la pesoane care au predipozitia aceasta genetica, iar la pubertate apare boala".
Daca medicul specialist recomanda o radiografie copilului, nu ezitati sa o faceti.
Mihai Jianu, medic primar chirugie ortopedie: "O doza de raze care se da la radiografie o ia oricum corpul la 5 zile de la fondul cosmic si teluric, deci pe luna copilul face 5-6 radiografii, inclusiv fiecare dinte noi".
Orice intirziere in dezvoltarea sistemului osos necesita de asemenea consult de specialitate.