Efectul miraculos pe care il are cafeaua in cazul pacientilor diagnosticati cu o forma grava de cancer
Consumul zilnic de cafea cu cofeina creste posibilitatea de a supravietui unui cancer la colon si protejeaza pacientii tratati deja de o revenire a acestei boli, sustine un studiu publicat in revista britanica Journal of the clinical Oncology.
Cercetarea a fost efectuata intr-o clinica de specialitate din orasul american Boston pe un esantion format din o mie de persoane care fusesera tratate chirurgical si cu chimioterapie pentru cancer colorectal in stadiul III ceea ce inseamna ca maladia le cuprinsese ganglionii limfatici din jurul tumorii initiale, dar nu mai mult.
In conditii obisnuite, in 35% din cazuri boala revine la acest tip de pacienti, dar "riscul este mai mic la cei care obisnuiesc sa bea cafea zilnic", s-a constatat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Efectul asupra cancerului depinde foarte mult de cantitatea de cafea consumata. La bolnavii care au primit cel putin patru cani de cafea zilnic (aproximativ 460 mg de cofeina), a scazut cu 42 % riscul de reaparitie a cancerului si cu 33 % cel de a deceda din alte cauze, prin comparatie cu participantii la studiu care nu au consumat cafea.
Doua sau trei cani de cafea in fiecare zi au avut un efect de protectie moderat, iar o cantitate de o ceasca sau chiar mai putin nu a produs nicio modificare. C
u toate acestea, Charles Fuchs, director al Centrului de Cancer Gastrointestinal din Boston, coordonatorul acestui studiu, este rezervat in a recomanda consumul de cafea drept tratament alternativ pentru bolnavii de cancer la colon.
"'Daca bei in mod regulat cafea si ai fost tratat de cancer la colon, nu abandona acest obicei, dar daca nu esti un consumator frecvent si iti pui intrebarea daca ar trebui sa bei mai multa cafea, este preferabil sa ceri sfatul medicului", a afirmat el.
Autorii studiului - primul referitor la rolul consumului de cafea in combaterea cancerului colorectal - au observat ca efectul este datorat cofeinei si nu altor compusi. Ei nu au reusit inca sa explice mecanismul prin care actioneaza cofeina.
Cercetari anterioare au scos in evidenta efectele protectoare pe care cafeaua le poate avea asupra altor forme de cancer, cum ar fi cel hepatic, la san, la prostata si cel de piele. Totodata, exista studii conform carora un consum regulat de cafea poate reduce riscul de diabet de tip 2.
O posibila explicatie ar fi aceea ca, odata cu consumul de cafea, creste sensibilitatea organismului la insulina si se micsoreaza nevoia de acest hormon. Acest fenomen ar putea ajuta si la reducerea proceselor inflamatorii, care sunt un factor de risc in cancer si in diabet.