Efectele devastatoare ale fumatului asupra sănătății. Ce provoacă o singură țigară


Ultimul update: Joi 11 Aprilie 2019 11:37
Data publicarii: Joi 11 Aprilie 2019 10:27
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Fumul de ţigară influenţează PH-ul sanguin și cauzează mici fisuri, chiar în vasele prin care curge sânge oxigenat. Atenţie, nu e nevoie de mai mult de o singură ţigară pentru ca aceste modificări să apară.

Fumatul nu afectează doar plămânii, aşa cum ştiu cei mai mulţi dintre noi. Impactul se constată, în primul rând, la nivelul vaselor de sânge. Mai precis în interiorul lor.

Funcţia cardiacă şi pulmonară sunt intim legate. Haideţi să vedem vasele care alimentează atât inima cât şi plămânii.
O ţigară fumată în tihnă – relaxarea perfectă pentru un cunoscător. Acest fum ajunge tocmai în endoteliul vascular, adică într-o foiţă care intră în contact direct cu sângele și îl fisurează.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională: „Pe acolo pătrund substanțe din sânge, în special colesterol şi se declanşează o reacţie inflamatorie.”

Inflamația cronică, determinată de fumatul cronic, vă astupă încet, încet vasul.

Pe de altă parte, nicotina, indiferent de sursa acesteia, este un vaso-constrictor, adică îngustează vasele de sânge. Odată ce devin de calibru mai mic decât în mod normal, automat creşte presiunea sângelui, adică tensiunea arterială.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog:Ai inhalat din ţigară, s-au strâns vasele de sânge, ai presiunea mai mare. Cu  fiecare fum de ţigară, riscul să pleznească, ca să mă exprin mai puţin academic, mai pe înţelesul oamenilor, creşte. Este fără niciun fel de exagerare la fiecare fum creşte riscul să crape vasul.”

Ne referim la infarct miocardic şi accident vascular cerebral. 

Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Nicotina este un factor de risc şi chiar un factor cauză. Prin urmare, cei care fumează doar ţigara electronică şi fac mai puţin rău nu ar trebui să  se culce pe o ureche.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!