Diferența dintre alergia la gluten și boala celiacă

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 13 Septembrie 2017 08:35
Categorie: CSID

Alergie la gluten sau boală celiacă, manifestată tot prin reacții exagerate ale organismului după ce consumați astfel de produse. Sunt două boli diferite, foarte slab diagnosticate.

Glutenul este o proteină din grâu. Se găsește și în secară, orz și ovăz, iar ca să depisteze natura unei afecțiuni, alergii sau boală celiacă, medicul trebuie să ceară o analiză de sânge.

Dr. Alina Popp, medic primar pediatru: „Alergia la grâu sau la gluten, mecanismul este complet diferit de cel din boala celiacă. Este un mecanism imun. Un copil cu alergie nu are niciodată investigații pozitive, adică anticorpi specifici pentru boala celiacă.”

Pentru a face diferența dintre alergie la glutem și boala celiacă, medicul vă va cere o analiză de sânge.

Dr. Alina Popp, medic primar pediatru: „Anticorpii anti- staglucaminează tisulara sunt prima linie de diagnostic la orice tip de persoană. Aceasta este investigația care se face ca primă linie. Atunci când înghiți gluten și corpul tău începe să-l recunoască ca fiind străin, începe să producă acest tip de anticorp, care în loc să lupte împotriva agresorului: împotriva glutenului, luptă împotriva propriului organism. Aceasta este o boală autoimună.”

Diagnosticul corect este extrem de important, înaintea oricărui regim alimentar cu produse fără gluten.

În urmă cu 20 de ani, boala celiacă se considera o boală a copilăriei pentru că medicii cunoșteau simptomele doar în cazul celor mici: diaree, absorbție deficitară a nutrienților din hrană, copilul suferind după mese. Ulterior, medicii și-au dat seama că și în cazul adulților boala există, dar se manifestă astfel: somnolență, oboseală cronică.

Dr. Alina Popp, medic primar pediatru: „Dacă avem un pacient care se diagnostichează cu boala celiacă recomandăm evaluarea anticorpilor pentru boala celiacă la toate rudele de gradul 1: frați, părinți.”

Nu ne naștem cu boala, ci cu un teren gentic propice pentru aceasta. Și predispoziția poate să fie apreciată la ora actuală prin teste genetice.

Dr. Cristina Ailenei, medic genetician: „Predispoziția este un factor necesar, dar nu suficient în declanșare a bolii. La persoanele cu predispoziție de genetică, chiar și o cantitate mică de gluten poate să declanșeze inflamație cronică la nivelul intestinului .”

În felul acesta, nutrienții din hrană se asorb în cantități infime, după un diagnostic corect, boala este ușor de ținut în frâu.

Cum trebuie să se comporte părinții cu adolescenții atunci când le cer o favoare
Cum trebuie să se comporte părinții cu adolescenții atunci când le cer o favoare
copil
Cum ne ajutăm copilul să îşi trăiască emoţiile? Recomandările psihologului
Cele două boli extrem de frecvente în rândul românilor. Sunt cauzate de poluare
Riscurile pe care le ascunde un sân dens. Medicii recomandă ecografie anual
Recomandările pediatrilor pentru tratarea infecțiilor respiratorii la copii
De ce medicii pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul copiilor
Afecțiunea gravă care ar putea fi eradicată până în 2030. Anunțul OMS
CSID
Liposculptura, alternativa la implanturile mamare. În ce constă procedura