Cum trebuie să se comporte părinții cu adolescenții atunci când le cer o favoare
De câte ori v-aţi lovit de un NU ferm la locul de muncă? Unul pe care e imposibil să îl percepeţi bine?
Imaginaţi-va că acelaşi lucru i se întâmplă unui adolescent, când vine să vă roage ceva şi primeşte acelaşi tratament. El însă nu ştie să îi facă faţă. Doar ce am descris un punct de pornire pentru foarte multe tipuri de comportament periculos.
Gyorgy Gaspar, psiholog: "Atunci când vorbim despre adolescenţă, vorbim de perioada 12-24 de ani. Adolescenţă nu se încheie la vârstă de 18 ani. În această perioada, adulţii au tendinţa de a spune că fiinţă umană se comportă într-o manieră nefirească din cauza hormonilor. Însă, acesta este un mit."
Între 12 şi 24 de ani, creierul uman trece printr-o dezvoltare spectaculoasă. Acum se dezvoltă cei doi lobi frontali, folosiţi cu precădere la vârstă adultă.
Aceste părţi din creier vor putea să stabilească obiective, să anticipeze consecinţe şi să perceapă responsabilitatea. Aşadar, pentru comportamentele periculoase din adolescenţă, nu hormonii sunt vinovaţi, ci dezvoltarea insuficientă a unei părţi importante din creier.
Tot în această perioadă, emoţiile se simt violent, şi sunt responsabile de imprudențele tinerilor cu propria persoană. În perioada furtunilor emoţionale, adolescenţii nu au nevoie să audă NU la orice cerinţă.
Mai multe detalii în VIDEO.
Sursa: Pro TV
Etichete: parinti, adolescent, refuz, adulti, csid, hormoni, comportament,
Dată publicare:
12-09-2017 09:08