Defectele genetice pe care le mostenim de la bunici. Tratamentul recomandat de medici pentru a reduce riscul cardiovascular
Cat are mama colesterolul? Mai important: ce valori are acesta in cazul bunicii? De ce acordam o atentie deosebita unor asemenea date?
20% dintre noi mostenim un defect genetic cu impact major asupra riscului cardiovascular. Iar genele nu pot fi schimbate. Ochi albastri sau verzi. Ii mosteniti de la bunici si nu de la parinti. Sunt un simbol al genei recesive. Vorbim tot despre genele recesive cand ne referim la colesterol, spun cercetatorii Institutului de Biologie si Patologie Celulara.
Daca bunica a suferit de HIPERCOLESTEROLEMIE, adica valori mari ale colesterolului in sange, e posibil sa mosteniti aceasta conditie. Se stie exact cine este responsabil. Un receptor prezent pe fiecare celula.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Loredan Niculescu, Institutul de Biologie si Patologie Celulara: "Daca acest receptor e disfunctional, adica el nu poate sa preia din sange particulele de colesterol, Atunci apare o crestere masiva a colesteroului in sange, care se traduce prin hipercolesterolemie familiala."
20% dintre noi se afla in aceasta categorie.
Loredan Niculescu, Institutul de Biologie si Patologie Celulara: "Exista cazuri de tineri care la 15-16 ani au colesterolul foarte mare in sange, au deja depozite de colesterol. In articulatii se depun in special."
Din pacate, genele care controleaza acesti receptori de colesterol din celule sunt asociate si cu risc de diabet, boli cardio-vasculare si obezitate. Partea buna e ca pentru categoria afectata exista o clasa de medicamente, numite STATINE.
In cazul lor - si in cazul oricarui om perfect sanatos, de altfel - dieta si miscarea sunt de asemenea medicatie. Motivul? O parte din colesterolul pe care il aveti in sange este produs de propriul ficat, iar cantitatea - setata genetic. Doar aceasta cantitate poate fi reglata prin medicatie.
O alta parte de colesterol o luati din alimentatie, asadar se aduce din exteriorul organismului. Aceasta poate fi reglata doar prin dieta.
Anca Sima, Institutul de Biologie si Patologie Celulara: "Cred ca e interesant pentru oamenii care iau statine ca trebuie sa tina si regim. Daca iei doar statine nu rezolvi mare lucru."
Dieta devine cu adevarat medicament daca este dublata zilnic de orice fel de miscare. Activitatea fizica arde grasimile.