De ce ne cere creierul să mâncăm mai mult decât avem nevoie

×
Codul embed a fost copiat

Creierul solicită hrană pentru a îşi face depozite. Că să supravieţuiască şi în zilele negre. Ficatul execută. Copleşit, însă, la un moment dat, se va sufocă sub greutatea propriei funcţii...

Vă explicăm contradicţia creier- ficat- mîncare, astfel încât să o aveţi în minte înainte de orice vizită la raftul cu alimente. Mai ales că cei mai mulţi români - ne spune Institutul Naţional de Statistică - au tendinţa să cumpere peste limita de care ar avea nevoie să trăiască liniştiţi.

Animalele sălbatice au acces la extrem de puţină hrană , aşa se întîmplă şi cu oamenii acum mii de ani, şi la acesta informaţie - acces la puţină hrană - suntem adaptaţi şi în prezent, explică specialiştii. Este scris în genele noastre. Numai că oamenii au inventat supermarketul, adică alimente cu multe calorii şi cu puţini nutrienţi

Această contradicţie - ce ne este scris în gene versus ce găsim la raft, în supermarket – a generat cele mai multe dintre bolile cu care lupta generaţiile actuale.

Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecţioase: “Orice specie animală are tendinţa naturală să mănînce mai mult decît consumă în mod normal. Creierul e setat pe idea că trebuie să comsumam mai mult că să facă rezervă pentru că poate, nu o să aibă de mîncare”:

Citește și
rural fest
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Aşadar, din orice mîncaţi o parte se va duce în depozite, la nivelul ficatului. Asta înseamnă că supravieţuirea, preţ de câteva zile, fie şi fără alimente, este asigurată.

Ce se întîmplă însă dacă, zilnic, depăşiţi necesarul de mîncare? Ceea ce e foarte uşor, de altfel, mai ales cu plenitudinea de alimente superieftine de pe piaţă. Caloriile se depozitează la nivelul ficatului. Înainte ne panicheze depozitele de grăsime de la exterior, ficatul acumulează strat după strat. Şi devine depăşit de propria lui capacitate. Avem de-a face cu o steatoză hepatică, o boală întinsă pe patru etape, în funcţie de gravitate. Ultima este ciroză.

Vestea bună e că, prin restricţii alimentare şi mişcare, va puteţi reveni rapid. Din cauza acestei contradicţii - ce ne dictează creierul şi ce am avem nevoie din punct de vedere alimentar - nutriţioniştii pot..improviza. Mai multe legume, pentru că au puţine calorii şi satură prin volum. Mai multe alimente ţări, pentru că va ia timp să le mestecaţi. Abia în 20 de minute creierul comandă senzaţia de saţietate,

De asemenea, o felie de carne pe zi, dar neprajita. Proteine din această se digera greu şi dau senzaţia de saţietate.

Ne întoarcem în mediul natural. Există şi un fel de adaptare negativă la mediu. Oameni care îşi transformă energia în exces din alimente nu în grăsime, ci în căldură corporală. Dacă îi invidiaţi, aflaţi că nu ar rezistă prea mult în vreme foamete. Schimbă macazul de la grăsime la căldură - lanţuri de proteine, numite chiar decuplante.

Academician profesor doctor Constantin Ionescu- Târgovişte, medic primar diabet: “Are mai multe proteine decuplante care produc energie eliberată. E motivul pentru care sunt persoane care mănîncă mult şi nu se îngraşă. O persoană care este slabă poate să mănînce orice, nu se va îngraşă niciodată.”

Dar, din nou, aceştia oameni sunt extrem de puţini adaptaţi la o posibilă … foamete.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Restaurantul unde o supă e 325 de dolari. Din ce ingrediente e făcută
Restaurantul unde o supă e 325 de dolari. Din ce ingrediente e făcută

325 de dolari pentru un bol cu supă. Este probabil cea mai scumpă supă din lume sau, în orice caz, printre cele mai scumpe.

Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni
Târgurile cu tentă rurală, preferate de tot mai mulți bucureșteni

Cu coşul de picnic în mână, la cumpărături de miere şi dulceaţă, ori lenevind pe un balot, lângă un mic şi o bere, e clar că bucureştenii au prins gustul târgurilor cu tentă rurală.

Brunch săsesc, într-un sat ascuns printre dealuri și păduri
Brunch săsesc, într-un sat ascuns printre dealuri și păduri

Care sunt ingredientele pentru un weekend cu adevărat reuşit? Un sat transilvănean de poveste, ascuns printre dealuri, mâncare săsească şi ardelenească gătită de gospodine pricepute şi soare blând de vară.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.