De ce medicii pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul copiilor
De altfel, cei mai mulţi pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul celor mici. Cu câteva excepţii clare.
În interiorul nasului găsim 6 amigdale. Fac parte din sistemul imunitar. Şi aşa numitele vegetaţii adenoide sau polipi. De asemenea, fac parte din sistemul imunitar. Reacţionează imediat ce intră un microb prin nas.
În cazul celor mici, atenţie la secreţiile care se colorează într-un mod neplăcut. Acum e nevoie de sfat medical specializat.
Dr. Elena Lațcan, medic primar ORL: În lupta dintre organism şi microbi apar puroiul, secreţiile, copiii până la 9 ani nu expectorează. Dacă stă copilul în picioare, puroiul din polipi coboară.
Pentru că îşi înghit secreţiile şi nu le expectorează, aceasta pot migra spre căile respiratorii inferioare. Aşa apar bronşitele, dar şi pneumonia. De asemenea, secreţiile pline de microbi se duc spre stomac şi pot determina şi în abdomen reacţii inflamatorii. Adică îi curge nasul şi îl doare şi burtica.
Amigdalită a făcut oricine. Cele mai multe infecţii sunt virale şi trec, în câteva zile, cu anti-inflamatoare. În această perioadă e utilă igienizarea gâtului cu apă călduţă şi bicarbonat. Soluţia e cel mai eficinet anti-inflamator local. În prezent, doar în câteva cazuri clare mai este recomandată operaţia.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: ''Apneea în somn, respiraţia zgomotoasă şi lipsa de aer a a acelui copil determină un somn agitat. E indicaţie simplă de scos amigdalele."
Aceasta deoarece amigdalele sunt, genetic, de dimensiuni prea mari. Pe de altă parte, infecţiile severe repetate, mai mult de 3 într-un an, care necesită anti-biotic, dau indicaţia clară pentru operaţie.
Intervenţia chirurgicală cu radio-frecvență se impune dacă aceste două mici componente ale sistemului imunitar sunt atrofice. Adică simţiţi permanent iritaţie la nivelul gâtului.
A patra situaţie se referă la formaţiunile care prezintă şanţuri. În acestea se adună resturi alimentare, care intră în putrefacţie şi miros urât.
Dr. Ioana Voda, medic primar ORL: Nu există un tramtent medicamentos. Desfiinţăm aceste cripte fie prin mărirea lor, fie netezim amigdalele cu un instrument cu radio-frecvenţă.
Pentru că vorbim de structuri bine vascularizate, intervenţiile au nevoie de o zi de spitalizare.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ORL, csid, amigdale, interventii chirurgicale,
Dată publicare:
11-02-2019 08:02