Cum poate fi afectată fertilitatea în urma unei simple intervenții chirurgicale

Ultima actualizare: 30-01-2019 10:17

Orice intervenţie chirurgicală în zona abdominală poate distruge fertilitatea. Luăm cel mai banal exemplu – apendicita. Înaintea unei intervenţii, chiar banale în abdomen, recomandarea este să vorbiţi şi cu un ginecolog.

Operaţia de scoatere a apendicelui este considerată printre cele mai simple intervenţii chirurgicale. Medicii le recomandă pacientelor tinere un gel, care se lasă în abdomen. Acesta impiedică producerea de aderențe la interior. De ce e important? Respectivul fenomen poate reduce din şansele apariţiei şi dezvoltării unei sarcini.

Trompa uterină – este unul dintre cele mai sofisticate organe, deşi pare doar un tub. În acest loc se contopeşte ovulul cu spermatozoidul. Apare astfel embrionul uman.

Trompa uterină e controlată de hormoni. Şi aceştia dirijează mici perişori din interior să se îndrepte în două sensuri opuse. Funcţionarea acestor sensuri e vitală pentru apariția unei noi vieţi.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Prin mişcările lor ajută la această deplasare a celulei care poate fi un ovocit, un spermatozoid sau o celulă mai mare – embrionul uman.".

Toate aceste mişcări fine pot fi distruse iremediabil de infecţii genitale cu trei gemeni – clamidia, mico-plasma şi ureea plasmă. Infecţiile produc un lichid care blochea iremediabil ambele sensuri din tompa uterina. O sarcină nu mai are cum să apară în mod natural.

Dr. Andreas Vytoulkas, medic specialist ginecolog: "În fiecare an, orice femeie care are viaţa sexuală activă trebuie să îşi facă controle ginecologice anuale. Un test Papanicolau, să luăm secreţii – frotiu şi culturi şi să a vedem să dacă microscopic totul e în regulă."

Pe de altă parte, tinerele ar trebuie să ia în calcul că, orice intervenţie chirurgicală în zona abominala, poate distruge fertilitatea. Luăm cel mai banal exemplu – apendicită acută.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Apendicita acută operată poate fi urmată de un simdrom aderențial pelvin se numeşte în momentul de faţă sunt substanţe ca un gel, care se lasă în abdomen astfel încât impiedică aceste aderențe.

Gelul împiedică formarea unei reţele de fibre noi, posibilă după orice traumă chirurgicală. Aceste fibre trag pur şi simplu de trompele uterine şi le sugrumă. Fenomenul nu doare. Dar interzice apariţia sarcinii în mod natural.

Aşa că vorbiţi şi cu ginecologul dacă veţi suferi o intervenţie – chiar minoră – în interiorul abdomenului.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Cum putem depista cariile cu ajutorul aței dentare
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO