De ce este important să facem detartraj măcar o dată pe an


Ultimul update: Joi 28 Martie 2019 10:24
Data publicarii: Joi 28 Martie 2019 07:22
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cantitatea de salivă secretată de un copil este imensă. Tocmai acest atribut face ca sărurile pe care le conţine să nu apuce să se depună pe dinţi.

 

Nu apare tartrul, mai precis. De la 16 ani, situaţia se schimbă. Din adolescenţă rămâneţi expuşi bacteriilor.

În adolescenţă, lucrurile se schimbă. De la 16 ani în sus aveţi nevoie de detartraj măcar o dată pe an. Depunerile de salivă fac ca dintele să nu mai stea bine în os.

Saliva intervine în faza întâi a digestiei. În interiorul ei găsim amilaza salivară, care digeră din hrana normală a unui om.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Amilaza seamănă cu o enzimă din pacreas de exemplu o bucată de pâine pe care o mestec foarte foarte mult vedem că simţim gustul dulce pt că amidonul deja se decomspune în glucoză."

Saliva e declanşată, în cantităţi mari, aşa cum este normal, de alimente tari. Aşadar nu le evitaţi!

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Ca să ne poată stimula secreţia salivare trebuie să mâncăm din farfurii frumoase, colorate, mâncare să fie atrăgătoare, pentru că faza digestiei începe de la nivel mental."

Tartrul, materie dură, atacă gingia. Aceasta se apără prin inflamaţie. Odată inflamată, nu mai stă ferm lipită de dinte. Bacteriile prezente în cavitatea orală în mod normal încep să migreze spre rădăcina dentară. Fenomenul are mai multe etape. Finalul e unul singur: pierderea dinţilor.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: "În acel tatru trebuie să ne imaginăm că e un bloc razidențial pentru bacterii. Acolo se mută toate bacteriile din gură şi elimină toxine care ajung în gingie iar gingia nu are niciun fel de apărare. La acel nivel nu poate decât să se retragă."

Fenomenul e amplificat de ţigară.

Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist: "Fumatul de la vârste mici duce la pierdere dinţilor la fel de devreme. Avem pacienţi care la 24 de ani sunt într-un interval în care boala parodontală cu fumat duce la pierdere totală a dinţilor."

Nicotina şi dioxiul de carbon taie vascularizaţia gingiilor. Fără sânge, sistemul imuntiar nu îşi face treaba. Iar bacteriile sunt libere să atace.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

 

Tags: detartraj, saliva, csid,

Anxietatea este o boală care apare în copilărie. Care sunt cauzele apariţiei
Ce este glaucomul și cum poate fi ținut sub control