De ce este bine sa le explicam copiilor inca de la 9 ani pericolele fumatului
La noua sau la zece ani un copil poate lua, constient, decizii in privinta propriului regim alimentar. La aceeasi virsta ar trebuie sa afle informatii corecte si concrete despre fumul de tigara.
E un moment oportun pentru parinti, sunt in fata pragului care le permite sa limiteze cu adevarat riscul ca cel mic sa se apuce de fumat, mai tarziu.
Toti poluantii din aer sunt agresori pentru mucoasa respiratorie. Aceasta se recupereaza prin cicatrizare. Fumul de tigara forteaza procesul normal. Situatia e si mai periculoasa daca subiectul in cauza este copil ori adolescent.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: Epiteliul asta incearca sa se cicatrizeze, dar rata lui de cicatrizare e fortata de acesti iritanti si cu cat rata e mai frecventa, sa sa spunem asa, si cu cat rata e mai fortata riscul de a aparea o celula deviata este mai mare.
Fumul de tigara pe o mucoasa tanara constituie cadrul perfect pentru modificari celulare dramatice la varsta adulta.
Dr. Brandusa Petrutescu, medic specialist alergolog: Fumul de tigara prin gudronele pe care le contine, prin multitudinea de subsnte pe care le contine, sunt extrem de fragilizante mai ales pentru mucoasa pulmonara a copilului si favorizeaza patrunderea alergenului la nivelul curentului sanguin si aparitia de alergii respiratorii.
Fumatul pasiv creste cu 100% riscul aparitiei alergiilor de aceasta natura, in timpul copilariei. Fumul inhalat de copil, ca de altfel si camera in care s-a fumat, sunt mai toxice decat tigara, care scurteaza sapte minute din viata. Cei mici respira mai repede decat adultii, deci vor inhala mai mult fum.
Statistici facute in ultima vreme in Vest mai semnaleaza un fapt grav: jumatate din copiii din respectivele zone incearca deja sa fumeze la 14-15 ani. Sa le interziceti tigara este complet inutil. Sa ii informati corect, in schimb, le poate fi de ajutor.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: Ganditi-va ca in fumul de tigara exista inclusiv plutoniu, plutoniul este o substanta radioactiva cu timp de injumatatire de peste 40 de ani. Odata ce te-ai lasat de fumat, poti sa fii convins ca in plamanii tai continua sa existe plutoniu, ori toata lumea stie ca substantele radioactive determina transformarea celulelelor normale in cele maligne, adica aparitia cancerului.
Pe langa plutoniu, mai exista alte 3.700 de substante de arsura, care trebuie eliminate de catre aparatul repirator. Plamanul nu isi revine niciodata dupa expunerea la tigari.
Astfel de informatii trebuie comunicate copiilor de 9-10 ani. Este varsta la care le pot gandi si varsta la care se poate face preventie impotriva fumatului. In adolescenta este deja prea tirziu.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, copii, fumat, csid, radioactiv, plutoniu,
Dată publicare:
26-05-2016 09:12