De ce este bine sa duceti copiii la inot si la diferite activitati sportive acvatice
Incurajati copiii sa aiba activitati sportive acvatice de la varste cat mai mici! Aceasta pentru o coordonare optima. Iar informatiile acumulate la contactul cu apa pot fi de folos ulterior, in eventuale situatii limita.
WAKEBOARDING TEASE
Profitati de timpul liber al copiilor pentru a le dezvolta pasiunea pentru miscare. Iar sporturile pe apa sunt atractia sezonului.
Jocurile cu mingea in apa, inotul si lectiile de wakeboarding pot combate cu succes riscul de exces ponderal.
In plus, capacitatea de coordonare a micutilor are numai de castigat.
Daca vreti sa va convingeti copiii sa faca sport, oferiti-le exemplul personal. Insa nu le impuneti nici o activitate sportiva.
"Parintii trebuie sa fie suficient de intelingenti incat sa prezinte sportul ca o recompensa, ca pe un lucru placut, in niciun caz sa nu se ajunge la situatia in care copilul percepe sportul ca pe o pedeapsa", spune medicul Serban Damian, nutritionist sportiv.
Miscarea este scrisa in codul nostru genetic. Joaca celor mici este prima forma de miscare.
Lasati-i afara cel putin 2 ore pe zi, ca sa faca efort fizic intens, este sfatul oricarui medic.
Joaca nu are reguli precise, insa sportul vine cu informatii utile in dezvoltare psihica.
De la 6 luni, mergeti cu cel mic la inot. Pana la 3 ani si jumatate totul va fi doar joaca. Abia dupa aceasta varsta vor avea capacitate intelectuala sa invete diverse stiluri de inot.
"Datorita presiunii apei asupra peretelui toracal, respiratia devine din ce in ce mai greoaie, dar in acelasi timp se mareste capacitatea respiratorie a copilului si asta duce la un randament fizic si psihic pentru copil", spune Ionela Tomescu, coordonator activitate acvatica.
Simultan cu intensificarea tuturor metabolismelor, activitatea acvatica organizata duce la cresterea capacitatii de coordonare.
"Acele sarituri pe care noi le facem de pe marginea piscinei, in mediu terestu nu ar fi posibile si lucrul acesta, deci coordonarea in piscina apare mult mai devreme, asta se intampla intre 6 luni si 1 an de zile", precizeaza Ionela Tomescu.
Pe langa inot, sunt utile jocurile cu mingea in apa, iar, dupa 5 ani, wake boarding-ul. Este un sport acvatic care se practica pe lacuri sau pe mare.
"Mai ales noua generatie cum e cu internetul, calculatorul, ii mai scoatem din rutina asta zilnica de a sta ore in sir la calculator, iarna sa se duca la snowboard, ca de fapt wakeboardul este asemanator cu snowboardul", declara Ciprian, instructor wakeboard.
Adrenalina pe apa e distractiva pentru cei mici. Nu e o activitate periculoasa, pentru ca viteza la care se realizeaza se adapteaza experientei fiecaruia.
"Pentru cei mici, pentru practricarea lui ca agrement nu exista pericol, e bine ca toti sa poarte echipamentul de protectie si in principal casca", spune Ciprian.
Este o abilitate pe care cei mici o vor folosi in special in situatiile limita pe care le vor intalni in viata.