De ce contactul vizual cu copiii e obligatoriu pana la 2 ani. "Caramizile" pe care cei mici construiesc toate relatiile
Vorbim despre toate etapele psihologice din dezvoltarea unui copil. Povestim ce simte cel mic si vedem cum ar trebui sa decurga interactiunea cu parintii. Imediat ne ocupam de bebelusi.
Pe cei mai multi ii macina functiile biologice ale micutilor. Cum si cat a mancat, ce a baut, cate scutece a schimbat ? Dar perioda 0-2 ani ii stabileste copilului modul in care va comunica cu cei din jur. Cata incredere va avea in propria persoana si chiar cum va fi in cuplu.
Facem cunostinta cu Gaston. A venit pe lume in urma cu doar trei saptamani. Pana la varsta de doi ani, va parcurge cea mai importanta calatorie din viata emotionala. E perioada in care decide daca va avea incredere in el. Cum va interactiona cu cei din jur, cu sexul opus. Alaturi ii sunt mama si tata. Ne ajuta putin sa intelegem contextul proaspata mamica psiholog de profesie.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Bogdana Bursuc psiholog: “Va avea momente in care se va simti bine si va avea momente in care o sa sa simta prost emotional. Noua ne este usor sa fim alaturi cand el se sinte bine, cand e bucuros, ii ridem incintati si ii spune, da, esti bucuros!”
Dar in momentul in care este trist, speriat, majoritatea parintilor reactioneaza prin corectarea emotiei si distragerea atentiei: "Uite ce-ti da mami!" E clipa in care firul se intrerupe. Copilul nu acumuleaza siguranta emotionala,ci traduce ca e singur pe lume. E neinteles si, pe deasupra, greseste cu ceva.
De la un an si pana la doi, orice copil isi va structura creierul prin asa-numitul cerc al sigurantei. Vrea sa ia o pauza si sa exploreze. Dar revine si vrea sa stie ca ii gaseste pe parinti acolo. De aceea e important sa avem contact vizual cu el.
Nu-i distrageti, asadar, atentia de la suparare si furie, in primul an de viata. Acceptati-l asa, nervos sau trist. In al doilea an, urmariti-l in permanenta cand incearca sa exploreze. Doar de acea privire are nevoie. Pe aceste doua caramizi, un copil isi va construi TOATE relatiile cu oamenii pe care ii va intilni pe parcursul vietii.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, familie, Psihologie, relatii,
Dată publicare:
26-02-2016 15:45