Când trebuie verificate petele și leziunile de pe piele pentru a evita bolile grave
N-ai spune, dar se apropie iarna. Un moment potrivit să ne uităm la piele cu aceeași grijă ca în anotimpurile călduroase.
Nu semănăm deloc unul cu celălalt: celulele din pielea umană sunt unice și reacționează diferit la stimulii externi. Căldură, vânt, ultraviolete sau machiaj.
Față, urechi, scalp. Găsim extrem de multe vase de sânge și terminații nervoase. De aceea, nu lăsați mai mult de 3 săptămâni o legiune neverificată în aceste zone.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andreea Groza, corespondent: “În laboratorul de anatomie patologică nu vine niciodată un pacient, nu veți interacționa niciodată cu medicul de antomie patologică, însă aici se dă diagnosticul de certitudine.”
Dr. Tiberiu Tebeica, medic primar anatomie patologică: “O tumoră cu aceleași dimensiuni pe spate poate să fie total inofensivă, pe când pe față, mult mai periculoasă, pentru că vine în contact cu un filet nervos – imaginați-vă filetul nervos ca o autostradă sau o conductă, conductele sunt vasele și terminațiile nervoase sunt un fel de schelet pe care tumoră se insinuează extrem de rapid. Există un spațiu antomic mic între nerv și colagenul adiacent, tumora nu poate să sape în colagen, pentru că e fier-beton. Dacă a ajuns la nerv, pe lângă nerv se insinuează foarte ușor pentru că e un țesut mai moale. Teaca nervului e un țesut moale care permite celulelor tumorale să avansaze.”
Afectează teaca nervului, apare un fel de anestzie locală. Dar e cale de comunicare ulterior în organism. Zonele expuse permanent trebuie verificate de dermatolog a fiecare 6 luni.
Andreea Groza, corespondent: “Este luna noiembrie și până acum nu am avut niciun fel de discomfort termic să stau în tricou. În acest moment mă lovește radiația termincă, dar și radiația ultravioletă. În fața acestor două tipuri de radiație emise de soare reacționăm extrem de diferit.”
La microscop. Pielea a două persoane, din același spațiu anatomic. Celulele cu pigment, glandele sudoripare, glandele sebacee sunt complet diferite. Și structurile anormale care apar, respectiv tumorile, sunt diferite de la o persoană la altă. Cel mai frecvent pe față, scalp, urechi apar așa-numitele carcinoame bazo-celulare, în legătură directă cu radiația ultravioletă.
Carcinoamele pielii nu sunt agresive cu restul organismului. Dar determină distrugeri locale majore. De aceea, nu ratați examenul dermatologic în lipsa simptomelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, radiatii, piele, csid, ultraviolete,
Dată publicare:
17-11-2019 10:59