Cum va puteti intari imunitatea in sezonul rece. Alimentatia corecta este esentiala
Trei portii de peste pe saptamana, o lingurita de ulei presat la rece in orice salata, 10 grame de unt pe zi si 2 ore de miscare intensa saptamanal.
Sunt recomandarile esentiale pentru un sistem imunitar puternic. Preparate pentru stimulare imunitatii - iata ce vi se recomanda pentru cei mici la inceputul sezonului rece.
Dar acestea nu inlocuiesc o hrana bogata in nutrienti.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Aceasta reprezinta principalul aliat al sistemul imunitar si face minuni impreuna cu miscarea.
25% din tot ce consumati zilnic trebuie sa fie lipide de calitate. Este vorba de grasimi din peste oceanic, ulei presat la rece, seminte, nuci. Este permisa si o cantitate de pana la 40 de grame de unt in fiecare zi.
"Lipidele sunt foarte importante in termoreglare, asigura protectia impotriva frigului si asigura functia imuna a corpului", spune medicul endocrinolog Antonela Burlacu.
Daca in hrana zilnica aveti 25% grasimi de calitate nu va ingrasati. Daca depasiti procentul de 35% se pune problema acumularii kilogramelor.
"O persoana care are deficit de omega 3, care sunt o parte speciala din lipide, are o predispozitie crescuta la infectii", precizeaza Burlacu.
Proteinele de calitate din carne, oua, branzeturi reprezinta cel de-al doilea element care sustine un sistem imunitar puternic.
Daca aveti 50 de kilograme, nesecarul zilnic de proteine este de 50 de grame.
Carnea, spre exemplu, contine 7 grame de proteina pe gram. Alimentele cu grasimi sau cu proteine se combina doar cu legume.
Acestea furnizeaza restul de microelemente vitale pentru un sistem imunitar puternic.
Respectati cu strictete aceste principii, mai ales in cazul copiilor. Nu uitati de cele 2 ore de miscare intensa recomandate saptamanal.
Cat priveste imunostimulatoarele, cele cu eficienta dovedita intra in clasa medicamentelor care se prescriu doar de catre medic.
"Intr-un limbaj pe intelesul tuturo contin fragmente de microbi, pe care organismul ii recunoste si isi contruieste o aparare mai buna, dar nu contin microbi vii", spune medicul ORL Bogdan Mocanu.
Aceasta medicatie se ia la recomandare medicului, profilactic, in octombrie si in martie.