Cum va protejati pielea de ultraviolete. Medicii ne recomanda anumite tipuri de creme

Ultima actualizare: 20-07-2014 06:59
femeie plaja

Filtre pentru protectia solara, cele eficiente asigura atat protectia impotriva ultravioletelor B, cat si impotriva ultravioletelor A. Daca va expuneti voluntar la soare, alegeti creme de calitate.

Mergeti la mare sau la munte ? Atunci nu uitati crema pentru protectie solara. Dar fiti atenti la detalii. Factorul SPF se refera doar la protectia impotriva arsurilor solare.

Doua tipuri de radiatii solare – UVA si UVB. Pentru acestea exista filtre de protectie incorporate in creme. Sa facem insa diferenta. Filtrele pentru razele UVB va protejeaza doar de arsuri solare. Eficacitatea lor e calculata de factorul FPS sau, in engleza, SPF.

Filtrele care va protejeaza de razele UVA sunt marcate pe produsele cosmetice cu denumirea PPD. Iata ce fac razele UVA: ajung mai adanc in piele si sunt responsabile de foto-imbatranire, o parte din energie lor cu siguranta ca ramane in straturile superficiale si atunci poate determina cancer de piele.

Asadar, o crema de protectie solara trebuie sa contina ambele tipuri de filtre. 

Si pielea capului trebuie protejata, mai ales daca se constata caderi masive ale podoabei capilare. In prezent, exista produse de igiena protectoare.

Inainte si dupa expunerea la soare din vacante, mergeti la un consult dermatologic. Si aratati-i specialistului toate leziunile de pe suprafata pielii. Acesta le analizeaza riscul de a vira spre cancer. Iar daca vi se indica excizia unei leziuni, nu ezitati doar pentru ca veti avea o mica cicatrice.

O data pe an examenul dermatologic e obligatoriu. Aceasta deoarece unul dintre cele 3 tipuri de cancer de piele, melanomul, este cea mai agresiva boala maligna.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO