Regulile sociale se invata in primii ani de viata asa cum se invata mersul. Ce trebuie sa stiti despre educatia celor mici
Necunoasterea acestora este principala sursa de conflicte in randul copiilor. Cei mici trebuie educati despre cum sa se comporte cu altii de aceeasi varsta cu ei.
Conflictele apar inca din prima parte a vietii, iar un copil le poate percepe ca fiind foarte grave. Aici intervine rolul parintilor in a le aplana inteligent.
Primele conflicte adevarate din viata sunt cu alti copii. Iar rezolvarea acestora este una instinctuala - micutii trag de jucarii, se bat, musca. Aceste comportamente apar pentru ca acestia nu au invatat inca regulile sociale. Nu puneti aceste comportamente pe seama personalitatii copilului.
Bogdana Bursuc, psiholog: “De exemplu - e agresiv, seamana cu taica-su, cu bunica-sa sau este un copil rau; sau chiar ii spune copilului: nu-i dai jucaria, ce copil rau esti!”
Aceasta provoaca stres, evaluat deja de psihologi printr-un test. Specialistii au format 2 grupuri de copii. Primului grup i s-a spus in mod repetat: “Sunteti rai si obraznici!”. Apoi li s-a dat un test simplu de matematica.
Daniela Gheorghe, psiholog: “Copiii care au fost supusi acestui stres au rezultate incredibil de mici fata de ceilalti copii si fata de rezultatele anterioare.”
Asadar, mai intai invatati-i pe copii regulile sociale.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Exact cum invata copiii mersul sau mancatul, trebuie sa invete si alte abilitati. Cea mai mare greseala pe care noi o putem face si pe care o putem evita este sa blamezi copilul pentu modul in care el actioneaza, se exprima, pentru ca de foarte multe ori acestea pot sa fie semne ca ceva nu e in regula.”
Si conflictele interioare apar de la varste mici si pot fi severe. Iata cum le reperati.
Bogdana Bursuc, psiholog: “Un copil linistit nu e un semn bun, exact cum nu exista baba frumoasa si copil cuminte. In momentul in care exista un conflict interior, copiii au doua modalitati de a reactiona – fie se retrag in ei, sau pot exista probleme de externalizare, cand copilul este irascibil, agitat, nervos.”
Asadar, comunicati cu cel mic, fara sa-l presati, despre orice. Aceasta ca sa se simta confortabil sa povesteasca despre el.
Daniela Gheorghe, psiholog: “Din pacate, copiii sunt un pic mai stresati decat eram noi si pentru ca parintii sunt stresati si stresul se transmite.”
Discutiile cu cei mici trebuie sa vina natural. Puteti sa-i stimulati mai intai cu o poveste imaginara despre alti copii.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfaturi, nutritie, csid, oana cuzino, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
26-04-2014 08:19