Cum se trateaza chistul tiroidian si care sunt recomandarile medicilor imediat dupa diagnosticare
Nodul sau chist tiroidian - iata diagnosticul cel mai frecvent in cabinetele de endocrinologie. Certitudinea vine abia dupa punctia-aspiratie facuta sub ghidaj ecografic.
Procedura dureaza mai putin de o jumatate de ora. Nu doare si vine cu informatii pretioase despre tratamentele ulterioare.
Nodulii tiroidieni nu dor si nu dau simptome. Un motiv numai bun sa includeti pe lista investigatiilor uzuale o ecografie a glandei. Romania inregistreaza, statistic, cea mai bogata patologie tiroidiana din Europa. Un nodul care are caractere ecografie clar benigne primeste indicatie de operatie in urmatoarea situatie.
Doctor Antonela Burlacu: "Daca un nodul e benign, dar el are un ritm rapid de crestere sau se produce o sangerare in interior si creste brusc, atunci este indicata interventia chirurgicala".
In cazul in care ecografia ridica suspiciuni asupra nodulilor, sunt necesare doua analize de sange - TSH si calcitonina. De multe ori insa arata valori normale. In acest moment, e nevoie de un diagnostic de certitudine anatomo-patologic. Popular, biopsie.
Orice nodul suspect, cu diametrul de peste 1 cm, se punctioneaza. Recent, americanii au venit cu recomandarea ca toate formatiunile suspect ecografice sa fie supuse aceleiasi proceduri. E cea mai sigura actiune, spun ei. Manevra presupune folosirea unei seringi obisnuite si a ecografului.
Cei mai multi pacienti sunt speriati de durere. Insa exista doar o jena dureroasa si se face anestezie.
Ulterior, proba biologica e trimisa la laborator. Astfel pacientul are parte de un diagnostic de certitudine, dupa care se conduc toate tratamentele ulterioare.