Cum se poate inlocui zaharul in dieta. Cat de bun este aspartamul
Aspartamul este utilizat, in prezent, in peste 100 de tari, in 6000 de alimente si bauturi. In 2012 Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a reconfirmat siguranta aspartamului.
"Avand In vedere ca aspartamul este folosit de mai bine de 25 de ani, acesta poate fi integrat intr-o alimentatie echilibrata si chiar in dieta de slabire. Are acel aport caloric extrem de mic", spune Luana Sahian, nutritionist.
"Nu are calorii, da gust dulce, poate fi incalzit si poate fi folosit si la femeia insarcinata, deci nu trece bariera placentara si nu trece la fat", precizeaza dr. Mihaela Bilic.
Dupa aspartam, a aparut sucraloza, un derivat al zaharului. Puterea ei de indulcire este de de 600 de ori mai mare decat a zaharul.
"Indulcitorii pot avea un potential benefic pentru greutate atunci cand sunt indicati, au un continut redus de calorii sau zero in unele cazuri, satisfac nevoia de dulce", a declarat Luana Sahian.
“Mai exista un tip de indulcitor de sinteza fara calorii care se numeste acetsulfam K. Din pacate, nu poate fi folosit de unul singur in produse pentru ca nu este stabil termic si de obicei, o sa-l gasiti asociat fie cu ciclamatul, fie cu aspartamul, dar este la fel de sigur in ceea ce priveste consumul”, a precizat si Mihaela Bilic.
La ora actuala, peste 40.000 de tipuri de produse alimetare, dar si medicamente contin cantitati mici de indulcitori hipocalorici.