Aspartamul, aditivul de 200 de ori mai dulce decat zaharul, ar putea fi cangerigen
Apare un nou motiv de ingrijorare la nivel european. Parlamentul European le-a cerut specialistilor din toate tarile sa studieze pe parcursul unui an intreg daca Aspartamul prezinta riscuri asupra sanatatii.
Este vorba despre un indulcitor folosit pe scara larga in industria sucurilor, dulciurilor, gemurilor si sosurilor despre care se presupune ca ar putea avea si efecte cancerigene. Deocamdata, aditivul de 200 de ori mai dulce decat zaharul este aprobat si se consuma cat se poate de legal peste tot in lume.
Sarcina de reevaluare a produsului numit "Aspartam" revine Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor. Asta dupa ce E 951, adica cel mai popular indulcitor, a starnit dezbateri aprinse in lumea medicala si stiintifica. Se pare ca anumite studii facute pe soareci au aratat ca aditivul ar putea fi si cancerigen.
Pana una alta, aspartamul ramane un indulcitor acceptat si nepericulos folosit pe scara larga in industria alimentara.
Aspartamul se adauga in sucuri, inghetata, dar si in banala guma de mestecat si are zero calorii O lingurita de aspartam echivaleaza cu 200 de lingurite de zahar.
Oricum, pana la raportul final, sa nu uitam ca in magazinele naturiste gasim tot soiul de alternative pentru cei care evita zaharul si indulcitorii. De la pastile din extract de ceai verde pana la melasa ori remedii exotice.