Igiena dentara corecta include neaparat si ata dentara. Motivele pentru care trebuie sa mergem la dentist o data la sase luni
Care sunt cele mai periculoase alimente pentru cavitatea orala? Sunt dulci si acidulate, este raspunsul ferm al stomatologilor.
Dar, indiferent de cat de sanatos mancati si indiferent cat de buna este igiena dentara zilnica, tot veti avea nevoie de stomatolog.
Ce e mai nociv pentru sanatatea orala? Dulciurile sau carnea? Sucurile acidulate sau alimentele foarte tari? Facem impreuna un top al alimentelor care au cel mai grav impact asupra sanatatii dintilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cel putin de doua ori pe zi e necesar periajul dentar si nu doar din considerente estetice.
"Igiena corecta consta nu numai in curatarea dintilor cu peria si cu pasta de dinti, igiena corecta ar insemna sa folosim si ata interdentara. Intre dinti au ramas resturi alimentare, care inseamna orice fel de produs, se descompun, se creaza placa dentara care demineralizeaza dintii", a explicat dr. Oleg Gorea, medic primar stomatolog.
Odata ce apare demineralizarea, caria se instaleaza usor. Iar cariile interdentare sunt cele mai frecvente. Asadar, fara ata dentara, nu inseamna ca v-ati igienizat. Dulcele restant e mai periculos pentru dinti decat proteina din carne.
"In dulce este glucoza, care mult mai rapid afecteaza tesutul dentar. Fiind glucoza, este un mediu foarte bun pentru dezvoltarea bacteriilor", a mai spus medicul Gorea.
Dintre bauturi, cele mai periculoase sunt cele carbogazoase. Aceasta indiferent daca sunt sau nu naturale: "Din cauza acidului pe care il contin provoaca demineralizarea dintilor, pe un tesut dentar demineralizat se lipesc mult mai rapid bacteriile si in locul respectiv apare caria dentara".
Cat priveste alimentele foarte tari, acestea nu afecteaza dintii. Spre exemplu, un mar sau un morcov ajuta dintii sa se igienizeze singuri, datorita fortelor fizice. Mai mult, un aliment natural tare determina secretia crescuta de saliva, un alt element care ajuta igiena orala.
Dar indiferent de hrana, indiferent de igiena orala, probleme tot vor aparea. Din acest motiv, mergeti la sase luni la stomatolog in lipsa problemelor. Este cea mai ieftina vizita. Si cea mai eficienta.
Mai devreme de acest interval de timp, trebuie sa ajungeti la stomatolog, daca sesizati leziuni pe tesuturile moi.
"Orice leziune care depaseste 14 zile, leziuni albe sau rosii, impun o verificare amanuntita. Pot aparea la nivelul cavitatii orale sau a buzelor", a spus dr. Virginia Grigorescu, medic dentist.
Orice leziune de pe mucoasa cavitatii orale care nu trece in acest interval poate sa sugereze inclusiv boli maligne.
Sursa: Pro TV
Etichete: csid, ce se intampla doctore, igiena dentara,
Dată publicare:
09-06-2014 09:15