Cum scăpăm de dependenţa de ţigări. Etapele prin care trebuie să treacă un fumător pentru a renunţa la ele
Cât de mult vrea corpul meu o ţigară? Mai exact cum îmi apreciez dependenta fizica de nicotină? Intraţi pe net şi răspundeţi la intrabarile testului FAGARSTRÖM. Îl folosesc şi medicii şi psihologii.
Dependenţa fizică e mare? Vă ajuta medicamentele. Care inhiba receptorii de nicotină. Ca orice medicamente pot da reacţii secundare. Se confunda uşor cu reacţia de sevraj la nicotină. Vorbiţi cu medicul despre tot ce simţiţi.
Nu puteţi vorbi imediat cu medicul care v-a recomandat medicamente antifumat? Pe orice pachet de ţigări este un tel verde. Sunaţi şi veţi fi lămurit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un dependend de cafea crede că doar mirosul îi face neuronii să meargă mai repede. Un dependent de nicotină asociază locurile cu o ţigară. Spre exemplu, stau în bucătăriei şi fumez. Se numeşte reflexul condiţionat sau reflexul lui Pavlov.
Reflexul condiţionat se formează prin asociere. Văd o prăjitură -imi ploua un gura, văd o cafea - vreau o ţigară. Am ieşit de la metrou - vreau o ţigară, beau o bere - vreau o ţigară, vorbesc cu colegii la o ţigară. Nu vă lăsaţi de ţigări dacă nu distrugeti acest reflex pe care îl formăm toţi foarte uşor. Cum îl distrugeţi?
"Am venit sus pe bloc pentru o singură ţigară, un efort prea mare pentru un singur fum. Dar să urcaţi sus pe bloc doar ca să fumaţi înseamnă primul pas să renunţaţi la ţigări".
Ţigara la ultimul etaj va complica existenţa. Dar rupe automat reflexul condiţionat.
A doua dependenta psihologică în privinţa fumatului o formăm în zona din creier care procesează emoţiile, dar şi sevrajul. Se numeşte amigdala. Nu ştie să facă diferenţa între "Mă simt rău că nu am mai fumat demult o ţigară" şi "Mă simt rău că m-a certat şeful".
Şi nefumătorii simt frica, supărare, agitaţie şi nu îşi rezolvă aceste stări printr-o ţigară.
Cele două dependente psiholgice sunt primele care trebuie identificate şi rezolvate. Abia apoi va ajuta medicamentele destinate dependenţei fizice.
Sursa: Pro TV
Etichete: cafea, tigari, nicotină, recomandari, dependenta,
Dată publicare:
07-10-2018 13:55